Stäng fönster Ekerö kn, SÅNGA PRÄSTGÅRD 2:1 M.FL. SÅNGA KYRKA

Omgivningen
Sånga kyrka ligger intill landsvägen Stockholm-Färentuna på ett impediment omgivet av ett svagt kuperat slättlandskap. Det omgivande kulturlandskapet utgörs av väl sammanhållna bymiljöer med karaktäristiska lägen på impediment i odlingslandskap med äldre vägsträckningar.

Det gamla sockencentrumet utgörs av kyrkan med omgivande kyrkogård, en klockstapel, två äldre skolbyggnader, kyrkstuga samt två moderna villor. Genom kyrkbyn löper en väg omgiven av hamlade träd ned till Prästgården vid Igelviken.

Anläggningen
Kyrkoanläggningen omfattas av kyrkan med omgivande muromgärdad kyrkogård, två stigluckor, en redskapsbod och ett bårhus uppförda i anslutning till muren samt en klockstapel belägen utanför muren öster om kyrkan.

Kyrkogårdens kallmurade gråstensmur är tillkommen i flera etapper. Ursprungligen var den troligen murad i bruk, putsad och täckt av en trähuv. Den äldsta delen av kyrkogården intill kyrkan har utvidgats åt väster 1832 och 1919. En trädkrans av hamlade lindar och askar utmärker den äldsta delen av kyrkogården medan den yngre delen är planterad med björkar. Ett par av träden i den äldre trädkransen härrör troligen från en trädplantering som gjordes 1846.

Kyrkogården utgörs av grästäckta kvarter med raka grusade gångar. Gravvårdarna står i rader i gräskvarteren där endast enstaka gravplatser har kvar sina stenramar. I det nordvästra hörnet är en diskret minneslund anlagd omgärdad av en låg häck.

Ingångar genom muren sker genom två stigluckor. Den södra är av medeltida ursprung och uppförd av gråsten och tegel som slätputsats med vit avfärgning och täckts av ett sadeltak i plåt. Gavlarna är blinderade i form av ett kors och ett rombiskt fält, varför stigluckan dateras till 1400-talets andra hälft. Genomgången är tunnvälvd och försedd med sittplatser av träbänkar på vardera sidan och stängs med en panelad bräddörr. Den östra stigluckan är uppförd 1674 av gråsten och tegel med sockel av sandsten. Den är slätputsad med vit avfärgning och har ett plåttäckt sadeltak. Portgången är täckt av ett putsat tegelvalv och försedd med halvrunda sittnischer. Den panelade brädporten härrör från 1830.

Vid kyrkogårdens nordöstra hörn finns en rödmålad bod med fasspontpanelade fasader och tak täckt av tvåkupigt betongtegel. Strax utanför muren i norr står sedan 1950 ett vitputsat bårhus av tegel med skiffertäckt sadeltak. Det är uppfört efter ritningar av arkitekten B Schill. Vid byggnaden, som är uppförd i anslutning till och med ingång genom en genombrytning av bogårdsmuren, har anordnats en muromgärdad, kalkstensbelagd gård.

Klockstapeln från 1950 ligger på en liten höjd öster om kyrkan utanför bogårdsmuren, på platsen för den gamla stapeln som brann 1949. . Den är uppförd efter ritningar av konstnären I Anderson och arkitekt B Schilloch är en öppen, tjärad klockbock som täcks av en spånklädd huv av sadeltaksmodell. Klockorna härrör från den gamla stapeln och är gjutna 1660, troligen av klockgjutaren Johan Meyer i Stockholm.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är till sin form en salkyrka med rakt avslutat kor i öst och västtorn med hög spira. I norr ansluter en sakristia från 1300-talet och i söder ett vapenhus från 1400-talet. Kyrkan är uppförd av vald och kluven gråsten med hörnkedjor av sandsten. Tegel förekommer i valv, dörr- och fönsteromfattningar samt i gavelröstenas översta delar. Av den äldsta romanska kyrkan återstår tornets murar, långhusets västra gavel samt västra delen av långhusets norra mur.