Stäng fönster Norrtälje kn, LÄNNABY 9:1 LÄNNA KYRKA

Beskrivning
Den ursprungliga kyrkogården är numera uppterrasserad åt söder och öst. Här är på den gamla murens fot är en häck planterad.

Kyrkogården har under 1800- och 1900-talen utvidgats betydligt åt väster, söder och öster, men den äldre begränsningslinjen är lätt skönjbar.

Bogårdsmuren var ursprungligen utrustad med två stigluckor, en mot söder för folket som kom sjövägen, och en mot norr. Omkring 1790 ersattes stigluckorna av de nuvarande grindpelarna.

Kyrkogården är anlagd som gräskvarter med grusgångar och omfattas av fler äldre tidstypiska gravar framförallt i kyrkans närhet, en del med stenramar med grusbeläggning.

Uppe i backen nordväst om kyrkan, på andra sidan landsvägen, ligger den av byggmästaren Carl Öhrn år 1767 uppförda, rödfärgade klockstapeln. Den har från början varit brädklädd med spånklädd huv. Klockstapeln blev senast reparerad med nytt spåntak 1966.

Den stora klockan är känd för sin sköna klang och är en av Upplands största medeltida klockor och är gjuten i Stockholm år 1527 av den kände klockgjutaren Johannes Bosson. Klockan är en av de få medeltida som fortfarande är i bruk.

Tidigare stod en öppen stapel utanför bogårdsmuren strax söder om kyrkan.