Stäng fönster Tingsryd kn, VÄCKELSÅNG 22:1 VÄCKELSÅNGS KYRKA

Allmän karaktär
Kyrkogården är belägen söder om kyrkan. Området närmast kyrkan har hållits fri från gravar fram till
senare delen av 1900-talet, då urnkvarter anlades söder om kyrkan och en minneslund anlades öster om
densamma. Kyrkogården är relativt stor och är indelad i gräsbesådda kvarter med grusgångar omkring.
Ett stycke söder om kyrkan utmärker sig genom att där finns ovanligt många äldre och iögonenfallande
gravvårdar. Väckelsångs kyrkogård har ovanligt många grusgravar och till och med en gravhög. Stor
representation finns också av gravvårdar från tidigt 1900-tal.
2001 anlades en minneslund söder om gången mellan kyrkogårdens huvudingång och kyrkans entré.
Minneslunden består av ett smyckningsområde, ett begravningsområde och en viloplats, allt kantat med
natursten. Invid smyckningsplatsen växer en hängkaragan och buskar är planterade kring viloplatsen.
Genom lunden går en liten gångväg.
I den nyaste delen av kyrkogården finns den s k Betesdadammen, en bronsstaty invid en fontän.
Vid kyrkans södra entré finns den s k Estoniastenen. Det är en minnessten över de fyra personer från
Väckelsång som omkom när färjan Estonia förliste 1994. Utanför huvudingången finns en insamlingsbössa
i smide, förankrad i en ekstolpe nedsatt i marken.

Omgärdning
Kyrkogårdens huvudingång flankeras av kvaderstensmurar. I övrigt omgärdas kyrkogården av en kallmurad
gråstensmur.

Ingångar
Kyrkogårdens huvudingång ligger i öster i linje med kyrkans huvudentré. I mitten finns dubbelgrindar i
svart smide på stenstolpar. Dessa flankeras av likadana gånggrindar på vardera sidan. Lyktor är monterade
på de yttre stolparna.

I kyrkogårdens sydöstra hörn finns också en dubbelgrind, med svarta smidesgrindar på gråstensstolpar.
I en öppning i södra muren mellan kvarter M och O finns en smidesgrind på gråstensstolpar. Där finns
en gångväg som leder till den före detta prästgården. I den nya delen av kyrkogården finns en öppning i
den södra muren med dubbelgrindar i svart smide på nätta svarta järnstolpar. En körväg leder till ekonomibyggnaden
strax söder om kyrkogården.Ytterligare en öppning finns i den nya delen av kyrkogården.
Mitt i den norra delen av kvarter E leder en trappa upp till gravfältet i nordväst. Norr om kyrkan finns
en öppning med dubbelgrindar i svart smide på gråstensstolpar. Norr om kyrkan finns också en smal
smidesgrind, fäst direkt i muren. Här har det funnits en stig till det lilla röda huset som tidigare varit
kyrkvaktmästarbostad.

Vegetation
Kring delar av kyrkogården finns en trädkrans, bestående av bl a lindar, lönnar och askar. I söder och
väster är oxlar planterade utanför kyrkogårdsmuren. På var sida om gången innanför kyrkogårdens huvudentré
är klotlönnar planterade. Fler trädarter finns inne på kyrkogården, t ex hängask, alm och björk.
Ett stort antal rygghäckar finns med måbär och olika typer av spirea. En syrén är planterad söder om
kyrktornet och några fler buskar finns i anslutning till minneslunden. Området i kyrkogårdens nordöstra
hörn består av en blomsteräng som slås.

Gångsystem
Från kyrkogårdens huvudentré leder en bred grusad asfaltsgång till kyrkans östra ingång. Denna gång
fortsätter sedan söder om kyrkan. De flesta kvarteren omgärdas av grusgångar men på somliga ställen
finns enklare smalare gångar där kalkstensplattor lagts glest i gräsmattan. I den östra delen av kyrkogården
leder en asfalterad gång längs med södra muren. Betesdadammen är omgärdad av plattor av konststen
och de övriga två brunnarna omgärdas av ölandssten. Längs de södra gångarna är fyra lyktstolpar
placerade.

Gravvårdstyper
gravvårdar, till och med en gravhög. Väckelsångs kyrkogård har ovanligt många grusgravar, några av
dem iordningställdes i mitten av 1990-talet. Även järnkorsen är relativt många. I östra delen av kyrkogården
finns det en stor representation av gravvårdar från tidigt 1900-tal. På dessa är by- och gårdsnamn
vanliga, liksom titlar. Det förekommer också relativt många verser och citat. Västra delen av kyrkogården
är nyast och här är det enhetliga kvarter enligt den modell som var vanlig från mitten av 1900-talet.
Söder om kyrkan finns urnkvarter och öster om densamma finns en minneslund. Trots att det så sent
som 1961 finns skrifter om allmängravar går det idag inte att finna någon allmän linje på Väckelsångs
kyrkogård.
Invid muren nordväst om kyrkan finns en del gamla gravstenar nedlagda i slänten. Där finns även
en del järnkors men det finns planer på att flytta fram dem. Alla järnkors ska bevaras. En del av stenarna
ska dock rensas ut. De kommer att grävas ner. Det händer att gravvårdar återanvänds men det är inte
vanligt.

Byggnader
Sydost om kyrkan, i en öppning i kyrkogårdsmuren, ligger ett bårhus, som är en låg vitputsad byggnad.
Sockenstugan ligger nordost om kyrkan. Det är en tvåvåningsbyggnad klädd med gul stående locklistpanel.
Söder om kyrkogården ligger en enplansvilla klädd med mexisten. Den uppfördes som prästgård
men rymmer idag barnverksamhet. Väster om denna byggnad ligger en ekonomibyggnad som fungerar
som vaktmästarnas verkstad, maskingarage och omklädningsrum.
Norr om kyrkogården ligger ett rött bostadshus som tidigare fungerat som kyrkvaktmästarbostad.

BESKRIVNING AV ENSKILDA KVART ER
Kvarter A - D
Allmän karaktär
Dessa kvarter tillkom vid kyrkogårdens senaste utvidgning. I mitten av området ligger en fontän. Från
denna går grusgångar mot alla fyra väderstreck som delar in dessa fyra kvarter. Grusgångar omgärdar
kvarteren på alla sidor. Ytorna är besådda med gräs. Gravarna är placerade i nord-sydliga rader och mellan
några av dem finns rygghäckar av måbär eller brudspirea. Måbärshäckar är planterade i kvarterens
hörn som vetter mot fontänen i mitten av området. En lyktstolpe finns i kvarter A invid fontänen.

Gravvårdstyper
Låga rektangulära gravstenar i grå granit är vanligast men stenar i diabas och röd granit är också vanligt
förekommande. Även marmorvårdar förekommer, liksom stenar med andra former, t ex låga smala och
gravstenar med fri form samt små och stora hällar. I kvarter C finns ett träkors från 1982. Den äldsta
gravvården är från 1941. By- eller gårdsnamn är mycket vanliga. Titlar förekommer, t ex Stenhuggaren,
Monumenthuggaren, Rättaren och Banvakten. Psalmhänvisningar är relativt vanliga.

Kvarter E
Allmän karaktär
Kvarteret sträcker sig utefter kyrkogårdsmurarna i den nyare delen av kyrkogården i väster. DEn västligaste
delen av kvarter F tillhör även den kvarter E. Innanför kyrkogårdsmuren på den västra sidan
växer fem lindar som utgör en del av trädkransen. Öster om den norra gravraden växer en lönn. Ytorna
är besådda med gräs. Gravarna ligger i en rad längs med respektive kyrkogårdsmur. En lyktstolpe finns
invid grusgången i den södra delen av kvarteret och en invid öppningen i kyrkogårdsmuren i den norra
delen.

Gravvårdstyper
De låga rektangulära gravstenarna i grå granit är vanligast men gravstenar i diabas och röd granit är
också väl representerade och marmor förekommer. Andra former finns också, som stenar med fri form,
naturstenar och små hällar. Tre stora hällar finns också, varav en i röd granit och två i diabas. Den äldsta
gravvården är från 1943. By- eller gårdsnamn är vanliga. Titlar är ganska vanliga, t ex Lärarinnan, Stationsmästare
och Sågverksägaren. Psalmhänvisningar är också vanliga.

Kvarter F
Allmän karaktär
Kvarteret omgärdas av grusgångar i alla fyra väderstreck. I västra delen av detta kvarter växer två lönnar
som kan ha ingått i en tidigare trädkrans. Den södra är dock relativt nyplanterad. Ytan är besådd med
gräs och det finns inga häckar eller buskar i kvarteret. Gravarna står i nord-sydliga rader. En rad med
kalkstensplattor ligger i gräsmattan väster om den östligaste gravraden. Den västligaste raden tillkom
vid den senaste kyrkogårdsutvidgningen och tillhör kvarter E.

Gravvårdstyper
Låga rektangulära gravstenar är vanligast, såväl i grå som röd granit och diabas. Andra typer av gravvårdar
är t ex tre stora hällar, ett par små hällar, några högresta gravstenar, ett gjutjärnskors och en grusgrav
med smidesstaket. Sex gravvårdar är från 1800-talet, varav den äldsta från 1883. De flesta är från 1980-
talet. By- och gårdsnamn är ganska vanliga. Titlar förekommer, t ex Sjökapten Friherre, Kyrkoherden
och ordensledamoten samt Gymnasisten, på vars sten det står att kamraterna reste vården. På den nyaste
gravvården från 1990 står: ”Jesus sade: Jag är uppståndelsen och livet”.

Kvarter G
Allmän karaktär
Kvarter G är placerat intill den södra kyrkväggen och är uppdelat i tre olika områden, där C-formade
häckar omramar urngravar.
Estoniamonumentet står mellan två av områdena i kvarter G. Det är en sten med en kopparplatta
med namn på de fyra personer i socknen som omkom när skeppet Estonia förliste 1994.

Gravvårdstyper
Alla gravvårdar är av litet format, det gäller resta stenar, hällar, resta kors och naturstenar. Stenarna är
främst i grå granit men även röd granit och diabas förekommer. En vård består av ett svart smideskors.
Den äldsta gravvården är från 1960-talet och ett flertal av vårdarna har by- eller gårdsnamn. Endast en
titel förekommer: Folkskollärare.

Kvarter H
Allmän karaktär
Kvarteret omgärdas av kyrkogårdsmuren i söder och av grusgångar i de övriga tre väderstrecken. En
rad med konststensplattor är lagd i öst-västlig riktning i den södra delen av kvarteret och norr om denna
finns gångar med ölandssten mellan gravraderna. I den västra delen av kvarteret finns fyra relativt nyplanterade
lönnar. De flesta gravarna ligger i nord-sydliga rader men ett par äldre gravar i södra delen av
kvarteret passar inte in i det rutnätsmönster som tillkom i mitten av 1900-talet. I norra delen av kvarteret
finns ett par rygghäckar med måbär. Den västligaste gravraden har tillkommit vid den senaste kyrkogårdsutvidgningen.
I kvarterets sydvästra hörn finns en lyktstolpe.

Gravvårdstyper
De flesta gravvårdarna utgörs av låga rektangulära gravstenar i grå granit. Det finns hela sju grusgravar
i kvarteret, varav fyra är stenomgärdade, två har smidesstaket och en har pollare och kätting. I kvarteret
finns också sju smideskors, tre stora hällar och en gravhög, Den äldsta vården (förutom gravhögen) är
från 1860 och allt som allt finns 14 gravvårdar från 1800-talet. De flesta är dock från 1980-talet. Byeller
gårdsnamn är vanliga. Många gravvårdar har titlar, som t ex Kronolänsmannen, Häradsdomaren,
Comministern, Undantagsmannen och Enkan. Invid gravhögen finns en skylt: ”Här vilar baron Samuel
von Köhler, född 24 april 1787, död 26 februari 1830. Han skänkte kyrkogårdsmarken till den nya kyrkan.”

Kvarter J - M
Allmän karaktär
Området med de fyra kvarteren omgärdas av gångar i alla fyra väderstreck. I söder är gången asfalterad,
de övriga är grusade. Mellan de norra och södra kvarteren finns en öst-västlig gång med kalkstensplattor.
Mellan gravraderna finns gångar med ölandssten som i stort sett är övervuxna och det är svårt att
avgöra var gränserna går mellan de östra och västra kvarteren. I kvarter J finns en hängask och en lönn
och i kvarter L finns en björk och en lönn. Båda dessa lönnarna är relativt nyplanterade. I området finns
rygghäckar med bukett- eller rosenspirea. På gränsen mellan kvarter L och M finns en brunn. I sydvästra
delen av kvarter K finns en lyktstolpe.

Gravvårdstyper
De låga rektangulära gravstenarna i diabas är vanligast men de i grå granit är nästan lika många. I området
finns också en marmorvård, två gjutjärnskors, två smideskors och hela sju grusgravar. 15 gravvårdar
är från 1800-talet, varav den äldsta från 1867. De flesta är dock från 1930-talet. Ett flertal gravvårdar i
kvarteret har återanvänts. By- eller gårdsnamn är vanliga, liksom titlar och psalmhänvisningar.

Kvarter N - R
Allmän karaktär
Området med kvarteren N – R omgärdas av gångar i alla fyra väderstrecken. I söder är gången asfalterad
och de övriga tre är grusade. Kvarteren skiljs åt av gångvägar med ölandssten. Sådana gångar finns även
mellan gravraderna i kvarter N och O. Kvarter N och O har rygghäckar med måbär. I de övriga kvarteren
finns inga häckar eller buskar. I det nordöstra hörnet av kvarter P växer en björk. En brunn finns i den
norra delen av kvarter R. I södra delen av kvarter O, invid asfaltsgången, finns en lyktstolpe.

Gravvårdstyper
Låga rektangulära gravstenar i grå granit är vanligast men stenar i diabas är också vanliga och även röd
granit förekommer. Diabas är ett vanligt material bland de många låga smala och högresta gravstenarna
och även bland de små hällar som finns här. Det finns även stora hällar och i kvarter N finns en sten som
är formad som en ekstubbe. I kvarter P finns ett träkors från 1922. I kvarter O finns ett gjutjärnskors och
i kvarter R finns det två. I kvarter R finns också ett smideskors. I kvarter O finns en återanvänd gravsten
kring vilken det är planterat buxbom. Den äldsta gravvården är från 1882 men de flesta gravvårdarna är
från 1920-talet. By- och gårdsnamn är mycket vanliga. Titlar är vanliga, t ex: Sömmerskorna, Rektor,
fil dr, Befallningsman, Hustrun och Hemmansägaren - som är det allra vanligaste. Psalmhänvisningar
är vanliga och bibelhänvisningar förekommer också. Verser förekommer som t ex: ”De skola vila från
sitt arbete” , ”Vila i frid”, ”Lev livet varje dag”, ”Alltid i vårt hjärta bor minnet av en älskad mor” och
”Älskad – saknad”.

Kvarter S - V
Allmän karaktär
Området avgränsas av kyrkogårdsmuren i norr och i öster. Innanför denna växer lönnar, alm och oxel.
I söder avgränsas området av en asfalterad gång och i väster av en grusgång. Inuti området, bl a mellan
kvarteren, finns gångar med ölandssten men dessa är överväxta och svåra att se, varför det är svårt
att avgöra var gränserna mellan kvarteren går. Gravarna är placerade i nord-sydliga rader och det finns
några rygghäckar av spirea och måbär. I kvarter T finns en lyktstolpe invid asfaltsgången i söder. I norra
delen av kvarter U ligger bårhuset.

Gravvårdstyper
I detta område är det övervägande gravstenar i diabas. Många av gravvårdarna är relativt små till storleken.
Det är låga rektangulära stenar och små hällar men även högresta stenar förekommer. I kvarter T
ligger en stor häll i diabas. Det finns endast fyra gravvårdar i kvarter U och det finns planer på att göra
om det kvarteret till ett urnkvarter. Den äldsta gravvården i området ligger i kvarter V och är från 1914.
De flesta gravvårdarna i området är från 1930-talet. By- och gårdsnamn är mycket vanliga. Titlar är vanliga,
t ex: Vagnmakaren, Trotjänarinnan, Gratialisten, Stationskarl och F d soldaten. Psalmhänvisningar
är mycket vanliga och det finns även många citat och verser, t ex ”Kom helige ande till mig in”, ”Jesu
Kristi Guds sons blod renar oss från alla synder”, ”Det är bara ett steg mellan livet och döden”, ”Vår
älskade och uppoffrande moder” och ”Frid över ditt minne”.