Stäng fönster Umeå kn, SOFIEHEM 4:5 ÅLIDHEMS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger i ett skogsparti mitt mellan stadsdelarna Ålidbacken, Sofiehem och Ålidhem, ca 3 km öster om centrala Umeå. Kyrkan exponeras främst från entrésidan i söder samt från Studentvägen i öster. Direkt utanför (söder om) kyrkan passerar en vältrafikerad cykelväg från Ålidhem, i riktning mot centrum. Den passerar Student-vägen över en betongbro som landar mellan klockstapeln och kyrkan. Längre söderut finns en parkering, och i anslutning till den ett brunlaserat förråd och ett rödmålat soprum. Sydost om parkeringen planeras Norrlands första moské att byggas intill Studentvägen. Kyrkotomten har ingen avgränsning i form av staket eller bogårdsmur, men platsen är ändå tydligt skild från omgivande bostadsområden genom att den ligger lite för sig själv i mer orörd natur. Nordväst om kyrkan, mot Ålidbacken till, når hälle-berget upp i dagen och här på baksidan finns en lekplats. Begravningsplats saknas.

Ålidhem bildade egen församling 1971. Året före utlystes en arkitekttävling om ny kyrka. Tävlingen vanns av arkitekten Carl Nyrén med sitt förslag ”För alla” och kyrkan uppfördes 1972–73. Mottot är talande för kyrkans utformning då den verkligen präglas av församlingens strävan att bygga en demokratisk och tillgänglig ”vardagskyrka” med öppna gränser mellan det traditionellt kyrkliga och de mer profant hållna verksamheterna. Kyrkan och församlingslokalerna utgör därför en sammanhållen enhet, orienterad i öst-västlig riktning.

Klockstapeln av trä uppfördes samtidigt som kyrkan, men ritades av arkitekt Sören Thurell, som vid denna tid var medarbetare till kyrkans arkitekt, Carl Nyrén. Klock-stapeln är rektangulär i formen, med valmat sadeltak och snedställda strävor täckta av vattbrädor. Stapeln är i sin helhet bruntjärad och har samma typ av panel som kyrkan. På vardera långsidan finns tre grupperade jalusier. Taknocken kröns av en tupp.