Stäng fönster Sigtuna kn, VIDBO PRÄSTGÅRD 3:1 VIDBO KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården ligger i en svag sluttning mot landsvägen och var ursprungligen mindre än nu. Utvidgningar har skett åt väster och sannolikt även åt norr. Kyrkogården omges av en mur av gråsten i vilken delar av den medeltida muren ingår i öst. I bogårdsmuren längst med landsvägen står en milsten vars fundament är inbyggt i muren. Bogårdsmuren har tre ingångar varav den västra har fyrsidiga vitkalkade grindstolpar med plåthuvar krönta av stenklot och grindar av järn. Ingångarna i norr och söder har grindstolpar av granit med järngrindar av samma utformning som den västra ingångens grindar.

Kyrkogården är beväxt med gräs med grusade gångar och är anlagd i två nivåer med en trappa emellan. I kyrkogårdens nordöstra del är en minneslund anlagd.

Kyrkogården omges av en trädkrans som utgörs av alm, lind och lönn. Tre större solitärträd finns vid den grusade gången från den västra ingången.

Merparten av kyrkogårdens gravvårdar är resta stenar i rad i gräskvarter. Kyrkogårdens äldsta gravvårdar finns framförallt i kyrkans närhet. Ett fåtal grusade gravar med stenram finns bevarade. Längs muren i öst har borttagna gravvårdar ställts upp mot muren.

Klockstapeln ligger på en höjd intill bogårdsmuren. Den är uppförd som en öppen stapel men är senare inbyggd och panelad. Klockstapelns fasader, med utställd nedre del, är rödfärgade med tjärade luckor. Stapeln täcks av en karnissvängd, spånklädd huv krönt av en spira med flöjel i vilken årtalet 1744 är urklippt.

Gardtmanska gravkoret kallades tidigare Norrbys gravkor och tillhör Norrby fideikommiss. Gravkoret, en mindre rektangulär tegelbyggnad, är uppfört sent 1700-tal. Fasaderna är putsade och avfärgade i vitt med profilerad taklist. Den stickbågiga portöppningen har en plåtbeslagen port med årtalet 1780. Koret är täckt av ett valmat plåttak med spira och flöjel i vilken årtalet 1824 är urklippt.

Intill landsvägen vid kyrkogårdsmuren ligger det den byggnad som troligen var det gamla sockenmagasinet. Byggnaden är uppförd av rödfärgat liggtimmer med svarta knutbrädor, vindskivor, port och fönsterluckor. Sadeltaket är täckt med enkupigt lertegel.

Intill kyrkogårdsmurens ingång i norr ligger en under 1900-talet uppförd mindre förrådsbyggnad klädd med rödfärgad slät panel. Sadeltaket är täckt med mossbeväxt tvåkupigt tegel.