Stäng fönster Stockholm kn, TENSTA 3:8 SPÅNGA KYRKA

Omgivningen
Spånga kyrka ligger i stadsdelen Tensta nordväst om Stockholms innerstad. Fram till 1966 låg kyrkan i ett agrarlandskap, Järvafältet, med villasamhällena Bromsten och Solhem i söder. Med undantag av ett antal äldre gårdar var fältet obebyggt eftersom det hade använts som militärt övningsområde sedan 1905. Tensta var det första bostadsområdet på Järvafältet som stod klart efter ett löfte från regeringen 1962 att 160 000 människor skulle få bostäder där inom åtta år. Tre år senare togs beslutet om det s k miljonprogrammet, som skulle ge en miljon bostäder i Sverige inom tio år.

En hög exploateringsgrad och en stadsmässighet präglar bostadsområdet i Tensta. Den nya stadsplanen anpassades efter Spånga kyrka och den äldre bebyggelse som låg i dess närhet. Ett grönområde sparades runt kyrkogården och bebyggelsen närmast kyrkan uppfördes i bara ett par våningar. Detta gör att den betydligt mer storskaliga bostadsbebyggelsen i Tensta inte påverkar kyrkomiljön nämnvärt. Sydost om kyrkan ligger prästgården från 1800-talets andra hälft, som nu används som församlingslokal. Närmast norr om kyrkan ligger en äldre timrad bod och en personalbyggnad för kyrkogårdsförvaltningen, ritad av Erik Lundberg och byggd 1965. Något norr härom ligger Klockargården från 1900-talets första hälft och ännu längre norr ut soldattorpet Bussenhus från 1700-talets första hälft. Väster om kyrkan ligger en grupp äldre envåniga hus med rödfärgad panel, varav vissa härstammar från Spånga by.

Anläggningen
Den äldsta kyrkogården kring Spånga kyrka låg söder och väster om kyrkan. 1905 utvidgades den åt dessa väderstreck och 1923 anlades en ny avdelning i nordost, efter förslag av arkitekten Knut Nordenskjöld. Den senaste utvidgningen skedde norr om kyrkan år 2002. Kyrkogården är omgärdad av murar från olika tider och av häckar. Grindstolparna i norr och vid huvudingången i öster uppfördes 1787. 1920-talsdelen av kyrkogården har liknande stolpar, putsade i vitt med pyramidtak av plåt krönta av en kula. I söder ligger ett gravkapell med vit fasadputs och säteritak täckt med järnplåt. Tre runstenar är resta på kyrkogården söder om kyrkan. En hittades i sakristians östra vägg, en i tornets norra grundmur och en i långhusets södra vägg. Stora lövträd växer på kyrkogården och gångarna är asfalterade.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan ligger i öst-västlig riktning med torn i väster. Huvudingången ligger i vapenhuset i söder. Kyrkan är enskeppig med ett tornrum i väster och ett kor i öster, nästan lika brett och långt som långhuset. Koret avslutas i öster med en öppning mot det Bondeska gravkoret med korsformad plan. I norr ligger sakristian och ett skrudhus. Långhus och torn har en stomme av gråsten medan de övriga byggnadsdelarna är byggda av tegel.