Stäng fönster Stockholm kn, DANMARK 3 KISTA KYRKA

Omgivning
Stadsdelen Kista ligger i nordvästra Stockholm. Kyrkan ligger mycket centralt vid Kista torg, mittemellan centrumanläggningen och bostadsområdet. Torget är delvis belagt med smågatsten och pryds av en fontän. Centrumanläggningen är till största delen klädd i ljusblå plåt och har en entré från torget. Utmed norra sidan av torget ligger en länga klädd i rött tegel och gul plåt innehållande restaurang, bibliotek och servicehus. Väster om kyrkan ligger, förutom bostadshusen, vilka är av varierande höjd med ljusa putsade fasader, Ärvingeskolan.

Anläggningen
Kista kyrka och församlingshus är sammanbyggda till ett komplex, vilket är fristående i förhållande till omkringliggande byggnader. Nordväst om kyrkan, reser sig ett fristående klocktorn med en hög sockel av betong och stomme av trä, klädd med rödbrun, diagonalställd panel. Kyrkklockorna är tillverkade av Bergholtz Klockgjuteri i Sigtuna. Direkt norr om kyrkan ligger Kista torg, i öster ligger en otillgänglig passage med växtlighet, i väster sträcker sig en asfalterad gågata med inslag av mönsterlagd gatsten och träd. I söder finns en vändplan för bilar, men även en öppen plats med träd utanför församlingsbyggnadens södra entré.

Kyrkobyggnaden
Kyrkobyggnadens plan utgår från det grekiska, liksidiga korset. Korsarmarnas hörn är avfasade och planformen blir därmed oktogonal. I exteriörens bottenplan går inte planformen att avläsa runt om eftersom kyrkan i öster är sammanbyggd med församlingslokalerna. Koret ligger i söder och mot torget i norr finns både församlingshusets och kyrkans huvudentréer. Marken där anläggningen ligger sluttar från norr till söder, vilket ger byggnaden en souterrängvåning i söder. Kyrkans stomme utgörs av prefabricerad betong.