Stäng fönster Tingsryd kn, TINGSRYD 24:1 TINGSÅS KYRKA

Allmän karaktär
Tingsås kyrkogård omgärdar Tingsås kyrka. Den är av normalstorlek och uppvisar gravseder från såväl
det gamla bondesverige som folkhemmets 1900-tal. Ett par av de äldsta kvarteren innehåller ett stort antal
gravar med äldre vårdar som idag är ovanliga eller vårdar som är av nästan monumental utformning.
De nyare kvarteren som tillkom omkring 1970 innehåller kvarter med likartade gravvårdar i raka linjer,
där ingen är mer betydelsefull än den andra.

Omgärdning
En gråstensmur omgärdar den äldre delen av kyrkogården i öster, söder och väster. I väster är en brant
slänt utanför muren och innanför den finns en trädkrans. Den nyare norra delen av kyrkogården har olika
typer av omgärdningar på olika sidor. I väster består den norra delen av en betongmur med häck innanför.
På den östra sidan består den norra delen av en kvaderstensmur. I den nordöstra delen, vid kvarter
T och U, omgärdas kyrkogården av ett träplank. I den norra delen, invid kvarter R, S och T, avgränsas
begravningsplatsen av en ribeshäck. Kyrkogården fortsätter ett litet stycke norr om denna men utgör här
område för ekonomibyggnader och avfallshantering.

Ingångar
Huvudentrén ligger i söder och har svarta smidesgrindar. I mitten finns dubbelgrindar som flankeras av
en gånggrind på vardera sidan. Grindarna är hängda på stenstolpar och ovanpå de yttre är lyktstolpar
monterade.
I den västra delen av den södra kyrkogårdsmuren finns en ingång med en trappa med ett enkelt träräcke.
Svarta smidesgrindar finns i två öppningar i den östra muren, den ena i höjd med kyrkans östra
ingång och den andra längre norrut, mellan kvarter P och U. I den norra delen av kyrkogården finns en
grind i trä mellan kvarter R och S. Öster om kvarter S finns en öppning med en lyktstolpe vid den östra
sidan.

Vegetation
Två stora kastanjer flankerar huvudentrén innanför muren. I övrigt finns en trädkrans som består av
sju lindar innanför den södra delen av den östra muren och tio lönnar i den norra delen. Innanför den
västra muren växer 26 lindar. Vid den norra gränsen av begravningsplatsen växer en björk och det finns
även ett par björkar inne i kvarteren. Där den gamla kyrkan stod växer en hängask. I ett av urnkvarteren
växer ett antal olika trädslag, t ex pil och tall. De äldre kvarteren har rygghäckar av olika slag mellan
gravraderna, t ex berberis, spirea, tuja, måbär och ribes. Några buskar är planterade vid långhusets södra
fasader, i hörnen mot tornet. I norra delen av kyrkogården finns också några buskar, t ex rhododendron
och hagtorn.

Gångsystem
Grusgången från kyrkogårdens huvudentré i söder delar sig och följer kyrkan på dess östra och västra
sidor och fortsätter så en bit in i den nya kyrkogårdsdelen i norr. En grusgång leder längs den södra
muren. De flesta kvarteren skiljs från varandra med hjälp av grusgångar. Lyktstolpar är placerade längs
grusgångarna.

Gravvårdstyper
På Tingsås kyrkogård finns gravvårdar av mycket varierande slag. Tre stora gamla hällar från har troligen
legat i den gamla kyrkans altargång. Ett flertal stenomgärdade grusgravar minner om det tidiga 1900-
talets gravskick, liksom några gravkullar. Andra typer av gravvårdar som är ovanliga idag är träkors och
gjutjärnskors. Vid förra sekelskiftet var låga smala och även högresta gravstenar vanliga, främst i diabas
men även i grå granit. Kring mitten av 1900-talet dominerade de låga rektangulära gravstenarna i grå
eller röd granit eller i diabas. De nya gravvårdarna visar på att friare former blir allt populärare.
I det nordöstra hörnet av kyrkogården står några gamla gravstenar uppställda och invid kyrkans vägg
i nordost har tre gamla gjutjärnskors och två smideskors ställts upp.

Byggnader
Söder om kyrkan ligger församlingshemmet som är byggt i två våningar och har en fasad av gul stående
locklistpanel. Ännu lite längre söderut ligger bårhuset, som ritades av länsarkitekt Hans Lindén 1953.
I kyrkogårdsområdets norra del finns ett ekonomiområde som har avskärmats från begravningsplatsen
med ett träplank och häckar. Invid vägen ligger ett gult trähus med personalutrymmen för vaktmästarna
på bottenvåningen och bostadslägenheter på andra våningen. Inom detta område finns också en gul
träbyggnad som fungerar som garage och förråd.

BESKRIVNING AV ENSKILDA KVARTER
Kvarter A
Allmän karaktär
När man kommer in genom huvudentrén på Tingsås kyrkogård ligger kvarter A till vänster, i kyrkogårdens
sydvästra hörn. Kvarteret är samtida med kyrkan, alltså från 1850-talet. Det avgränsas av grusgångar
i söder, öster och norr. Kyrkogårdsmuren omgärdar kvarteret i söder och väster och innanför den
västra muren finns fem lindar som ingår i trädkransen. I kvarterets nordöstra hörn växer en björk. Kvarteret
är besått med gräs och mellan de nord-sydliga raderna med gravar är relativt höga rygghäckar av
olika slag planterade: tuja, spirea och ölandstok. Området längst i öster består av en gräsyta utan gravar.
Invid grusgången i östra delen av kvarteret finns en lyktstolpe.

Gravvårdstyper
Gravstenarnas typer varierar. Flertalet är dock låga rektangulära och vanligen i grå granit eller diabas.
En del låga smala gravstenar från 1900-talets första årtionden finns också, då oftast i diabas. Ett fåtal
högresta gravstenar förekommer också. Den äldsta gravvården är från 1912 och det är relativt jämn
spridning över tid men 1940-talet överväger. På de flesta gravvårdarna är by- eller gårdsnamn angivet.
Titlar är relativt vanliga, som t ex Sv. Amerikanaren. Psalmhänvisningar är inte ovanliga.

Kvarter B och C
Allmän karaktär
Kvarteren omgärdas i söder, öster och norr av grusgångar och i väster av kyrkogårdsmuren. Innanför
denna växer sex lindar som ingår i trädkransen. En björk växer i den sydvästra delen av kvarter C. Kvarterens
ytor är besådda med gräs och mellan de nord-sydliga gravraderna är rygghäckar av olika slag
planterade, såsom tuja, spirea, ölandstok och berberis. I kvarterens nordöstra hörn finns lyktstolpar.

Gravvårdstyper
Gravvårdstyperna varierar i kvarteren men de låga rektangulära gravstenarna är vanligast, speciellt i
kvarter B. Övriga typer av gravvårdar är låga smala gravstenar och hällar. Gravstenarna består vanligen
av grå eller röd granit eller diabas. Några mer ovanliga typer av gravvårdar förekommer också, som t
ex ett marmorkors, två träkors och ett modernt smideskors från 1971 i kvarter B. I kvarter C finns en
grusgrav med stenomgärdning och en rad med barngravar. Där finns bl a en liten marmorhäll över ”Vår
lille Björn”, född och död 1976.
Den äldsta gravvården är från 1899 och sedan är de jämnt fördelade över tid. By- eller gårdsnamn är
mycket vanliga. Titlar är vanliga, som t ex Folkskollärare och Inspektor. Psalmhänvisningar förekommer,
liksom verser, som t ex på en gravvård i kvarter C för Pär-Ola som dog 18 år gammal 1990: ”Säg
inte, att ingenting blir kvar, av den vackraste fjärilen livet gav. Om fjärilen måste gömmas i grav, är ändå
den svindlande flykten kvar.”

Kvarter D
Allmän karaktär
Kvarter D avgränsas av kyrkogårdsmuren i söder och öster. Innanför denna växer tre askar som ingår
i trädkransen på den östra sidan och en kastanj i kvarterets sydöstra hörn, invid huvudentrén. Innanför
muren i söder finns en grusgång och sådana avgränsar även kvarteret i väster och norr. Ytan är besådd
med gräs och mellan de två östligaste nord-sydliga gravraderna är tuja planterat som rygghäck. Mot
grusgångarna finns lyktstolpar, en i den västra delen av kvarteret och en i den norra.

Gravvårdstyper
Låga rektangulära gravstenar är vanligast men även små hällar och marmorkors förekommer. Gravstenar
i diabas samsas med gravstenar i grå eller röd granit. Den äldsta gravvården är från 1909 men en del
av kvarteret utgörs av en allmän linje som påbörjades 1946 och därför är många av gravvårdarna från
1940- och 1950-talet. By- och gårdsnamn är ganska vanliga i kvarteret. Titlar förekommer, t ex Skräddarmästare
och Banmästare. Psalmhänvisningar förekommer men de är ovanliga.

Kvarter E
Allmän karaktär
Kvarteret avgränsas i söder och norr av grusgångar. Gången mellan kvarter E och kvarter H och I på
östra sidan är igensådd med gräs. I väster finns kyrkogårdsmuren med sex lindar som ingår i trädkransen.
Kvarterets yta är besådd med gräs och gravarna ligger i nord-sydliga rader. Det finns inga häckar i
detta kvarter.

Gravvårdstyper
Gravvårdarna i kvarteret är av varierande typer och material. Förutom gravstenar i diabas och grå och
röd granit finns även gravvårdar i marmor. Låga rektangulära gravstenar dominerar men det finns även
relativt många låga smala och högresta. En stor grå häll, ett stenkors och ett träkors finns inom kvarteret.
Två gravar har grusad yta, varav den ena har tre små gravkullar med murgröna. En grav är belagd med
marksten och är omgärdad av pollare med kättingar. Den äldsta graven i kvarteret är från 1890 och sedan
är de jämnt fördelade framåt i tiden. By- och gårdsnamn är vanliga, titlar relativt vanliga och psalmhänvisningar
förekommer. Ordspråk förekommer, som t ex ”Sälla äro de som sova”.

Kvarter F
Allmän karaktär
Grusgångar omgärdar kvarteret i söder, öster och norr. Innanför kyrkogårdsmuren i väster växer tre lindar
som ingår i trädkransen. Kvarterets yta är besådd med gräs och gravarna ligger i nord-sydliga rader.
Det finns inga häckar i detta kvarter.

Gravvårdstyper
Kvarteret innehåller varierande typer av gravvårdar men låga rektangulära gravstenar är vanligast och
grå granit är det dominerande materialet. Det finns två stenomgärdade gravar, varav den ena är grusbelagd.
Den äldsta gravvården är från 1909 och det är jämn spridning tidsmässigt. By- och gårdsnamn på
gravvårdarna är vanliga och titlar förekommer, t ex Hemmansägaren. Psalmhänvisningar är ovanliga.

Kvarter G
Allmän karaktär
Grusgångar omgärdar kvarteret i alla fyra väderstrecken. Kvarterets yta är besådd med gräs och gravarna
är placerade i nord-sydliga rader. Det finns inga träd, häckar eller buskar i kvarteret. Man tror att
den gamla kyrkan kan ha legat i detta kvarter.

Gravvårdstyper
Kvarteret rymmer ett 50-tal gravar med vårdar av mycket varierande slag. De flesta är låga och breda
i grå granit men även röd granit är vanligt, diabas förekommer och en marmorvård finns. Två stora
mycket gamla hällar kan ha utgjort altargången i den gamla kyrkan. I en av de fem grusgravarna finns
två gjutjärnskors och detta och ytterligare en grav omgärdas av gjutjärnsstaket. En av grusgravarna omgärdas
av en buxbomshäck. Även hällarna omgärdas av buxbom. Två av gravarna är stenomgärdade.
Sju av gravarna i kvarteret är äldre än 1900 men de flesta är från 1980- och 1990-talet. By- eller
gårdsnamn är relativt vanliga. Titlar förekommer, t ex Trotjänarinnan, Enkan, Nämndemannen , hemmansägaren
Kyrkovärden och Handlanden och lantbrukaren. Psalmhänvisningar förekommer och ett
par av gravvårdarna har verser, t ex ” Jesus sade: Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig,
han skall leva om han än dör. Joh 11:25”.
De två kalkstenshällarna är omskrivna ett flertal gånger. Den östra mäter 160 x 120 cm och saknar inskrift.
En uthuggen krans täcker nästan hela stenens yta. Här vilar gästgivaren Nils Jonsson i Törnamåla
och hans hustru, som donerade medel till den gamla kyrkan. Väster om denna häll vilar deras dotter
Nilla, som var gift och bosatt i Torahult i Nöbbele. Denna häll mäter ca 180 x 120 cm och bär följande
inskrift: ”Nilla Nilsdotter från Törnamåla Död Anno 1754. När som både män och qvinnor, Gån öfver
dessa dödas graf, Låt se I eder få förnimme, Huru dessa båda vandrat af, Huru lefnadsglaset snart utrunnit,
Huru de nu evig sällhet vunnit”.

Kvarter H och I
Allmän karaktär
Det finns ingen klar gräns mellan de båda kvarteren. Gången väster om kvarteren är besådd med gräs. I
övrigt omgärdas båda kvarteren av grusgångar. Ytan är besådd med gräs och det finns ingen ytterligare
växtlighet såsom t ex träd, häckar eller buskar. Gravarna är placerade i nord-sydliga rader. I kvarter H:s
nordöstra hörn finns en lyktstolpe.

Gravvårdstyper
Gravvårdarnas modeller och material varierar. Låga rektangulära är vanliga men det finns också många
högresta monumentala stenar, en del låga smala och även nyare stenar med fri form. Förutom gravstenar
i grå eller röd granit eller diabas finns även marmorvårdar. Av de mer ovanliga slagen finns två stora
hällar, ett gjutjärnskors och två stenomgärdade gravar, varav en grusgrav. Ett par av gravvårdarna är från
1800-talet och sedan är de jämnt fördelade över 1900-talet. Gjutjärnskorset är från 1939. By- och gårdsnamn
är vanliga. Titlar är ganska vanliga, t ex hemmansägaren och lantbrukaren. Psalmhänvisningar
förekommer och ordspråk, som t ex ”Vila i frid”.

Kvarter J
Allmän karaktär
Kvarter J är beläget norr om kyrkan. En hängask är planterad i den västra delen av kvarteret, där den
gamla kyrkan stod. Grusgångar omgärdar kvarteret i alla fyra väderstreck. Ytan är besådd med gräs och
mellan de nord-sydliga gravraderna är två rygghäckar planterade, en med tuja och en med spirea.

Gravvårdstyper
Kvarteret är relativt stort och rymmer drygt 200 gravar. Gravvårdarna varierar mycket, både vad gäller
modeller och material. Låga rektangulära gravstenar i grå granit är vanliga liksom högresta i olika utformning
och olika material. Två gravvårdar är i marmor. En gammal stor häll omgärdas av en buxbomshäck.
En udda gravvård utgörs av en gjutjärnskolonn. En stenomgärdad grusgrav och en gravsten med
Thorvaldsenmedaljong från 1875 är också värda att nämnas. Många kända och välbeställda personer är
begravda i detta kvarter. Den äldsta gravvården är gjutjärnskolonnen från 1858. Tio av gravvårdarna är
från 1800-talet men de flesta är från 1960-talet. By- och gårdsnamn är vanliga på gravvårdarna. Titlar är
ganska vanliga, t ex ”Banbiträdet” och ”Smålandshusaren och Polismannen”. Psalmhänvisningar förekommer,
liksom citat som t ex ” Herren gav och Herren tog, Välsignad vare Herrens namn” och ”Vården
rest av bröder i Amerika”.
Den gamla kalkstenshällen har troligen legat i altargången i den gamla kyrkan (tillsammans med de
två i kvarter G). Hällen mäter ca 180 x 120 cm och är bl a dekorerad med timglas och en dödskalle med
korslagda ben.. En längre text förklarar att här vilar snickaren Gudmund Bolin (död 1762) från Mårslycke
och hans hustru Maria Schultz (död 1783).

Kvarter K
Allmän karaktär
Kvarter K är mycket avlångt och avgränsas i söder och väster av grusgångar. Innanför kyrkogårdsmuren
i öster växer två hamlade askar i söder och norr om dessa fem lönnar, som ingår i trädkransen. Mot
kvarter P i norr finns ingen klar gräns. Kvarterets yta är besådd med gräs och mellan de nord-sydliga
gravraderna är rygghäckar planterade med tuja i söder och måbär i norr. Invid grusgångarna finns en
lyktstolpe i södra delen och en i västra.

Gravvårdstyper
Gravvårdstyperna inom kvarteret varierar. Vanligast är låga rektangulära gravstenar men det finns också
höga smala, små hällar, stora hällar och stenar med fri form. Stensorterna varierar också, vanligast är
grå granit men det finns även diabas, röd granit och marmor. Längs med stenmuren har allmänna linjen
funnits men man har börjat använda dessa platser till urngravar. Den äldsta gravvården är från 1901. Byeller
gårdsnamn är vanliga. Titlar är relativt vanliga, som t ex F d vaktkonstapeln. Det finns få psalmoch
bibelhänvisningar.

Kvarter M och N
Allmän karaktär
Dessa två kvarter ingår i den del av kyrkogården som tillkom omkring 1970. I väster avgränsas kvarter
M av en ribeshäck och innanför denna finns två lindar som ingår i trädkransen. I söder och norr samt
öster om kvarter N avgränsas kvarteren av grusgångar. Det är svårt att avgöra var gränsen mellan dessa
två kvarter går. Ytan är besådd med gräs och gravarna är placerade i nord-sydliga rader. Två rygghäckar
finns, en med måbär och en med ribes. Invid grusgångarna finns en lyktstolpe i norra delen av kvarter M
och en i östra delen av kvarter N.

Gravvårdstyper
Den äldsta gravvården är från 1972. Gravstenar i grå granit överväger men gravstenar i röd granit förekommer
också. Vanligast är låga rektangulära gravstenar men det förekommer även stenkors och stenar
med fri form. I kvarter M finns också ett träkors. Där finns även en titel: ”Sågverksägare”. By- och
gårdsnamn förekommer men det finns inga psalmhänvisningar.

Kvarter O
Allmän karaktär
Kvarteret omgärdas av grusgångar i alla fyra väderstreck.. Det finns inga träd, häckar eller buskar i kvarteret.
Ytan är besådd med gräs och gravarna är placerade i nord-sydliga gravrader.

Gravvårdstyper
Gravvårdarna i kvarteret är relativt enhetliga och består av låga rektangulära gravstenar och gravstenar
med fri form. Materialen är diabas eller röd eller grå granit. Den äldsta gravvården är från 1984. By- eller
gårdsnamn är ovanliga men titlar förekommer, t ex ”Smidesmästaren” och ”Trävaruhandlaren”.
Kvarter P
Allmän karaktär
Grusgångar avgränsar kvarteret i väster och norr. Innanför kyrkogårdsmuren i öster växer två lönnar
som ingår i trädkransen. Det finns ingen klar avgränsning mot kvarter K i söder. Ytan är besådd med gräs
och det finns en rhododendronbuske i kvarteret. Gravarna är placerade i en nord-sydlig gravrad.

Gravvårdstyper
Kvarteret rymmer endast sju gravar med varierande gravvårdstyper. Det finns en liten häll i diabas. De
övriga gravstenarna är låga rektangulära eller i fri form i grå eller röd granit. Den äldsta gravvården är
från 1984. By- eller gårdsnamn förekommer men inga titlar eller psalmhänvisningar.

Kvarter R
Allmän karaktär
Kvarter R ligger i kyrkogårdens nordvästra hörn. I öster avgränsas kvarteret av en grusgång. Mot söder,
väster och norr avgränsas det av ribeshäckar. Innanför häcken i väster växer fyra lindar som ingår i trädkransen.
Inga ytterligare träd, häckar eller buskar finns i kvarteret. Ytan är besådd med gräs och gravarna
är placerade i tre nord-sydliga gravrader.

Gravvårdstyper
Alla gravstenarna i kvarteret är vända mot öster. Låga rektangulära gravstenar är vanligast men även
stenar med fri form förekommer. Gravstenarna är i röd eller grå granit och den äldsta gravvården är från
1981. By- eller gårdsnamn förekommer och titel finns på en enda gravsten.

Kvarter S
Allmän karaktär
Kvarter S avgränsas av grusgångar i söder och väster och av häckar i de övriga väderstrecken, ribes mot
norr och ölandstok mot öster. En ståtlig björk växer i det nordöstra hörnet av kvarteret. Ytan är besådd
med gräs och gravarna är placerade i nord-sydliga rader.

Gravvårdstyper
Låga rektangulära stenar dominerar i kvarteret men även fri form förekommer. De flesta stenarna är i
grå granit men det finns även gravstenar i röd granit. En gravsten är från 1959 trots att kvarteret tillkom
vid utvidgningen omkring 1970. Alla de övriga gravvårdarna är från 1970-talet och framåt. By- eller
gårdsnamn förekommer men inga titlar och inga psalmhänvisningar.

Kvarter T
Allmän karaktär
Kvarteret är litet och rymmer urngravar. Det avgränsas av grusgångar i söder och öster och av en ölandstokshäck
mot väster. Ölandstok omgärdar även gravområdet i söder och i norr. Gravarna ligger i c-formade
områden avskärmade från varandra med ölandstokshäckar.

Gravvårdstyper
På urngravarna finns låga rektangulära stenar, naturstenar och små hällar. De är i grå eller röd granit eller
i diabas och den äldsta är från 1977. Ett fåtal by- eller gårdsnamn finns på stenarna men inga titlar.

Kvarter U
Allmän karaktär
Kvarteret rymmer urngravar och är det mest udda kvarteret på Tingsås kyrkogård. Det avgränsas av
grusgångar i söder och väster och kyrkogårdsmuren i öster med två lönnar innanför som ingår i trädkransen.
I norr finns ett träplank med en ribeshäck framför. I det sydvästra hörnet finns en vattenfontän.
Kvarteret rymmer många växter, t ex ett päronträd, en pil, tre hängbjörkar och en tall. Det finns även
buskar som rhododendron och hagtorn. Gravarna ligger i öst-västliga rader.

Gravvårdstyper
Alla gravvårdar är vända mot söder. De utgörs av låga rektangulära gravstenar, naturstenar, små hällar
och gravstenar med fri form i grå eller röd granit. Den äldsta gravvården är från 1972. En sten bär byeller
gårdsnamn och på tre stenar står: ”Älskad – saknad”.