Stäng fönster Stockholm kn, STEFANSKAPELLET 1 STEFANSKYRKAN

Omgivningen
Stefanskyrkan ligger i Stockholms innerstad, i Vasastaden inte långt från Norrtull. Kyrkobyggnaden är placerad i södra delen av Vanadislunden, i södersluttningen mot Frejgatan och vid Döbelnsgatans norra mynning. Närmaste granne är Vanadisbadet och uppe på höjden ligger en stor vattenreservoar i tegel, byggd 1879. Påpekas kan att den ursprungliga reservoarens fasader var liksom Stefanskyrkans av tuktad ljus sten men byggdes om och på till sitt nuvarande utseende 1914. Från kyrkbacken blickar man söderut över Frejgatans långa rad av bostadshus, som är byggda alltifrån början av 1900-talet till 1970-talet. Väster om Vanadislunden och Stefanskyrkan går den hårt trafikerade Sveavägen.

Anläggningen
Stefanskyrkan omges av Vanadislundens böljande kullar med gräsmattor och högvuxna solitära träd. På grund av nivåskillnaderna bildas mot söder en kyrkbacke i ordets sanna bemärkelse. Närmast fasaderna finns planteringar med buskar. I söder framför entrén till gravkoret är marken asfalterad och nyttjad som p-plats. Denna ingår i kyrkotomten som i övrigt är obetydligt större än själva byggnadsvolymen.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är placerad i nord-sydlig riktning med koret i norr. Den är tvåskeppig med ett brett huvudskepp och ett betydligt lägre och smalare sidoskepp i väster. I sydväst ligger klocktornet och i öster finns en utbyggnad för en kyrksal, sedermera kallad Herdens kapell. Huvudentrén är placerad i tornet i väster men det finns även ingångar i öster och på kyrksalens nordsida. I söder finns en entré till källarvåningens f d gravkor. Kyrkans stomme är av tegel.