Stäng fönster Nyköping kn, ÅLBERGA GÅRD 3:4 KILA KYRKA

Beskrivning
Kila kyrka ligger i en sluttning ovanför kyrkogården. Kyrkogården anlades i samband med att den första kyrkan på platsen uppfördes 1748-50. Den har senare utvidgats åt väster, möjligen i slutet av 1960-talet.

Den äldre delen av kyrkogården omges av en kallmurad terrassmur i väster, söder och öster. I murens sydvästra hörn har en sten årtalet 1944 inhugget, vilket möjligen daterar en större reparation eller omläggning. I norr tar en kallmurad stödmur upp trycket från en ovanliggande backe. Innanför terrassmuren växer en äldre trädkrans med almar.

Den yngre delen av kyrkogården omges av en profilerad betonggjuten terrassmur. På muren växer en låg häck och innanför muren växer en trädkrans.

Från den stora, asfalterade parkeringen väster om kyrkogården leder en trappa av granit upp till kyrkogården. Från parkeringen leder även en asfalterad körväg upp till kyrkogårdens norra del samt till kyrkan. En trappa av kalksten och granit leder upp från kyrkogården till kyrkan.

Kyrkogården är gräsbevuxen och har ett enkelt system av asfalterade gångar. På den äldre delen av kyrkogården växer en del stora almar. Gravvårdarna är i huvudsak orienterade i nord-sydlig riktning. Några gravar omges av stenramar, men många stenramar har av skötselpraktiska skäl tagits bort under senare år. Enstaka gravar inramas av tujahäckar.

Läget för 1750-års kyrka är markerat med en låg häck. Kyrkogårdens minneslund är placerad i denna kyrkas kor.

Norr om kyrkan är ett bårhus infogat i backen upp mot klockstapeln. Bårhuset har gjutna fasader som är putsade i tegelimitation och vitmålade. Bårhuset har ett pulpettak med skivtäckning av kopparplåt som har dragits ned över takfoten. Byggnaden har en kopparklädd pardörr med dörrtrycken i form av stiliserade lejon.

I backen norr om kyrkan står en klockstapel i form av en öppen klockbock av trä med fyra hjärtstockar, strävor samt sadeltak med gavlar. Timmerkonstruktionen är klädd med bräder. Hjärtstockarna och taket är spånklätt. Takets gavlar kröns av två flöjlar, den ena med årtalet 1769. I klockstapeln hänger tre klockor.

Sörmlands museums arkiv
Dag Forssblad, Inventeringstillfället 2010