Stäng fönster Stockholm kn, GRIMSTA 1:2 RÅCKSTA KAPELLKREMATORIUM

Beskrivning
Råcksta kapellkrematorium och begravingsplats invigdes 1964 efter att arkitekten Klas Fåhraeus och trädgårdsarkitekt Gunnar Martinsson segrat i en arkitekttävling; ritningarna är signerade 1961.

Råcksta begravningsplats är belägen i östra delarna av Grimsta, just norr om Grimstaskogen och det öppna fält som sträcker sig ned mot Kanaanbadet, nordväst om Råcksta träsk och direkt söder om flerbostadsbebyggelsen i Grimsta.

Fåhraeus stramt gestaltade kapellbyggnader med krematorium och ekonomibyggnader, varav en från 1997-2005 ersatt en av de ursprungliga, är belägna i begravningsplatsens nordvästra hörn. Åt sydost utbreder sig landskapsavsnittet som rymmer två i stort sett intakta skogspartier och två öppna ytor med bearbetad mark och gravvårdar.

På ett för Gunnar Martinsson karakteristiskt sätt avgränsas anläggningen av vallar uppbyggda av schaktmassor från anläggandet. Mot bebyggelsen i norr är vallen täckt av liguster och avslutas mot trottoaren av en halvmeterhög mur av grovt huggna granitblock. Där vallarna vetter mot skogsmark är karaktären anpassad till detta; buskvegetationen är högre och mer vildvuxen och även lövträd ingår i vallens växtlighet. Mot Råcksta träsk avgränsar endast en låg granitmur och en låg vall. Mot det öppna fältet i väster är vallen hög och tätt bevuxen.

ENTRÉER: Huvudentrén är belägen vid kapellbyggnaderna och utgörs av ett två meter högt smidesgallerparti med dekorativ utformning och fyra infällda grindar. Partiet är upphängt i murar som följer byggnadernas utförande och materialbehandling.

Från Grimstagatan finns även en ostlig entré. Ett markparti belagt med storgatsten rymmer sex parkeringsplatser och här finns en smidesgrind infattad i en hög granitmur. Upphöjda nyponbuskar i granitterrasserade planteringsytor.

Mot Råcksta träsk möjliggörs passage genom en låg smidesgrind där muren tar slut. Här löper den asfalterade gångvägen i kanten av de två sparade naturpartierna och på dess södra sida öppnar sig den största och minst bearbetade av de två öppna landskapspartierna. Grupper av lövträd och tallar står i en flack gräsyta där endast kvarteret i sydost upptas av gravvårdar; låga stenhällar eller järnkors. Kvarteret avgränsas av en gång belagd med storgatsten.

Nordväst om det öppna landskapet finns ett asfalterat upplagsområde avgränsat av täta formklippta häckar.

En grästäckt svacka mellan naturpartierna ger kommunikation mellan de två öppna delarna. Den norra ytan är långt mer bearbetad med ett större antal gravvårdar i kvarter avgränsade av storgatstensbelagda gångar och vinklade häckar. Karaktären av gräsmark är dock påtaglig. Lövträd står glest utplacerade. En trappa belagd med granit leder från den nedsänkta ytan till en gångväg som går genom utglesad skog mot den östra entrén.

Det centrala av de två skogspartierna utgör i sin helhet minneslund. Minnesplatsen består av stenlagd mark med granitmurar och en upphöjd yta täckt av borstad metall.

Belysning på begravningsplatsen består av galvade stolpar med klara glasglober.

OMRÅDET KRING BYGGNADERNA: Väster om huvudentrén löper en lång mur av slammat tegel som döljer en parkeringsplats. Byggnadernas gavlar mot nordost ingår i en liknande mur. En smidesgrind leder in till en stensatt kringbyggd gård med två lövträd och entréer till bisättningsrum och urnutlämning.

Innanför huvudentrén är marken helt täckt med storgatsten och en yta är nedsänkt med brunnar. På båda sidor om denna bassängliknande yta står regelbundet planterade formklippta lövträd. Från den här kärnan i anläggningen nås kapellens huvudentréer .

Ytorna kring ekonomibyggnaderna är asfalterade men med regelbundna häckar och lövträd intill huskropparna. Till de två ekonomigårdarna finns grindar.

Krematorie- och kapellbyggnaderna är hopbyggda och bildar ett komplex med beträdbara takytor. Vid kapellbyggnadens nordöstra hörn finns en liten innergård med vattenkonst i kullerstensbelagd mark, omgiven av storgatsten och ytor med tegelkross och träbänkar.