Stäng fönster Hallsberg kn, KLOCKARLYCKAN 1:1 HALLSBERGS SOCKENKYRKA

Hallsbergs sockenkyrka ligger på en höjd och omgärdas av en murad stödmur.
Huvudentrén till kyrkogården ligger i väster, i axel med kyrkans västentré. Det är en bred entré med låga huggna grindstolpar av granit. Från entrén leder en bred asfalterad gång upp mot kyrkan där den delar sig och går på var sida runt kyrkan. På kyrkogårdens äldsta del närmast kyrkan finns ett stort antal äldre gravar, många med stenram och några med kätting och staket av smide. Kring den äldre delen av kyrkogården som ligger högre än de senare utvidgningarna löper en äldre trädkrans.

Kyrkogården är utvidgad i flera etapper. Vid kyrkans södra entré leder en gång till trappan till utvidgningen i söder. Den omgärdas av en planterad tallhäck. Ett av kvarteren har stramt klippta rygghäckar samt toppigt formklippta tujor. I sydväst på denna del av kyrkogården finns ett bisättningsrum murat i kalksten. Detta uppfördes 1957 och ersatte ett tidigare gravkapell från 1910. Södra kyrkogården lades om på 1990-talet, då man tog bort linjegravar, d.v.s. icke familjegravar.

Nästa utvidgning från 1931 kallas Östra kyrkogården och finns öster om kyrkan. Den är i två nivåer och nås från den södra utvidgningen och från utvidgningen nordöst om kyrkan kallad Norra kyrkogården. Även denna del omgärdas av en tallhäck och avgränsas av en planterad oxelhäck samt en rad av äldre träd mot utvidgningen i norr. Längs med gångarna finns planterade björkar. Entrén i norr, ut mot den senaste utvidgningen och parkeringen, har grindstolpar av granit med inskriptionen ”Anno 1931”.

Den Norra kyrkogården tillkom sent 1960-tal och den första gravsättningen skedde 1970. Denna del omgärdas av tujor i öster och i norr av en vall med planterade tallar. Det som ger denna del sin speciella karaktär är de många formklippta toppiga tujor som är placerade med ca två meters mellanrum i det läge som så kallade rygghäckar brukar ha. Här finns även minneslund samt urngravar.

Kyrkogården är huvudsakligen bevuxen med gräs med ett enkelt gångsystem belagt med asfalt.