Stäng fönster Örebro kn, HOVSTA KYRKA 1:1 HOVSTA KYRKA

Beskrivning
Den åt väster något sluttande kyrkogården omges av en kallmurad stenmur samt en äldre trädkrans. I norr är muren av kluven sten, i söder och i väster har muren funktion av terassmur. I söder och i öster ligger en gräsvall upp mot insidan av muren. Till den äldre delen av kyrkogården finns det tre entréer, i söder, öster och i norr. Entrén i söder, i axel med kyrkans södra port, har grindstolpar av granit med markerad sockel och avfasad överdel, pargrind av svartmålat smide. Entrén i öster har även den grindstolpar av huggen granit med avfasad överdel med en enkelgrind av svart smide. Vid norra entrén finns en stiglucka, en av fyra kvarvarande i Örebro län, samt ett timrat sockenmagasin från 1760-talet. Stigluckan är slätputsad och avfärgad vit med avvalmat tak av spån.
Kyrkogården utvidgades på 1950-talet med ett område söder om kyrkan och ett bisättningsrum, ritat av arkitekt Lars Arborelius, inrymdes i den terasserade sluttningen mellan det nya området och tillfarten till kyrkan. Utvidgningen når man direkt från den befintliga kyrkogården med även från entréer i öster och söder samt en via en trappa söder om bisättningsrummet. Utvidgningen omgärdas av en planterad häck.
Kyrkogården har ett enkelt gångsystem med asfalterade gångar, övriga ytor är bevuxna med gräs.
På södra sidan finns en rektangulär, terrasserad gravplats med en 1804 rest gravsten över kanslirådet A. F. Falkenstedt och hans hustru M. L. Svedenstjerna.

Esbjörnson 2000
Sveriges kyrkor 1949