Stäng fönster Södertälje kn, MÖRKÖ KYRKA 1:1 MÖRKÖ KYRKA

Beskrivning
Mörkö kyrka ligger i anslutning till en bred dalgång som sträcker sig i nordsydlig riktning. Strax öster om kyrkan, längs med kyrkogårdsmuren, löper en mindre väg i nordsydlig riktning, genom en smal sänka i den tvärgående bergsryggen. I söder längs med kyrkogårdsmuren och parkeringsplatsen löper en annan väg som leder till gårdsbebyggelsen i väster.
Kyrkobyggnaden har ett ovanligt lågt och infällt läge på en södersluttning, mellan två branta skogsbevuxna bergsryggar och med sluttande mark i söder och norr. Kyrkans klockstaplar, som är av senare datum, placerades däremot högt på en bergshäll i väster och har på så sätt även fungerat som sjömärke. Mörkö kyrkas märkliga placering förklaras med att den avsiktligt gömdes för de möjliga fienderna som kom seglande på den stora farleden, in mot Södertälje och Mälaren.

Kyrkogården inhägnas huvudsakligen av en kallmurad mur men avslutas i söder med gärdesgård; östra sidan följer vägens sträckning. På grund av läget i en smal springa mellan två bergsklippor har utvidgningen av kyrkogården huvudsakligen skett nedanför kyrkan mot norr. Kyrkogårdens äldsta del ligger i en svag sluttning på södra sidan. På andra sidan vägen, sydost om kyrkan, ligger ett bårhus till största del nedgrävt i berget.
Ingångar inramade av vitputsade grindpelare med plåttäckning finns i söder och i öster; grindarna är av smide. I västra muren finns en stentrappa, vilken ansluter till en stig som leder till klockstapeln.
Kyrkogården är sluttande såväl mot norr som mot söder. En krans av lövträd är planterade längs med kyrkogårdsmuren, på insidan. I övrigt är gravkvarteren gräsbevuxna och indelade genom grusgångar. Gravstenarna är uppställda i rader med framsidan vänd mot öster. I anslutning till klockstapeln invigdes 1999 en minneslund.
Nuvarande klockstapel från 1747 är belägen högt på berghällen, väster om kyrkan.

ATA, handlingar. Bohrn, Erik; 1945. Mörkö kyrka. Gelotte, G. 2003. Kyrkogården i Mörkö. Liepe, Anita; 2004. Mörkö kyrka. Schnell, Ivar; 1975. Mörkö kyrka. Schnell, Ivar; 1965. Mörkö kyrka. Södermanland – Landskapets kyrkor, 2003.