Stäng fönster Södertälje kn, ÖVERENHÖRNA KYRKA 1:1 ÖVERENHÖRNA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan med kyrkogård och omgivande, hamlade trädkronor är väl framträdande i landskapet. En kallmurad kyrkogårdsmur och jämnhöga, hamlade lindar omgärdar. På norra sidan finns en muröppning med spritputsade plåttäckta grindstolpar och dubbelgrind. En krattad grusgång leder därifrån fram till kyrkans västportal. Kyrkogårdens nuvarande omfång består sedan utvidgning på 1820-talet. Gravkvarteren ligger i raka rader på alla sidor om kyrkan, fast med störst utbredning söderut. Ytorna domineras av gräsbevuxna ytor - buskar och rabatter förekommer sparsamt. Flertalet gravstenar är låga, en del med stenramar, ett fåtal med bevarade grusbäddar. Kyrkobyggnaden omfattar ett långhus med tresidig avslutning för koret i öster, sakristia i norr och ett västtorn med spetsig lanternin/spira.

Otryckta källor
Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA):
• ”Berättelse om adeliga gravar”, handskrift från 1753
• Brev från Sigurd Curman, daterat den 28/11 1923
• Fotografier från 1941
• Redovisning av utförda reparationer 2000, av Tremans Fasad AB

Enhörna församlingsarkiv (EFA):
• Beskrivning av Enhörna kyrkor, upprättad 1826.
• N I: I (N III: 2) Inventariebok 1844-1902
• Promemoria och ritningar över reparations- och förändringsarbeten, oktober 1883 av arkitekt Carl Möller och från mars 1884 av byggmästare August Rahmquist.
• Rapport från besiktning och anvisningar för fortsatta arbeten, upprättade i juni 1885 av hovintendent A Nyström.
• Tjänstememorial över utförda reparationer, upprättad i november 1885 av arkitekt Carl Möller.
• Program för kyrkans restaurering, av arkitekt Ove Leijonhufvud, från den 18/6 1925
• Ritningar, skrivelser och fakturor 1967-70, avseende kyrkans dopfunt
• Program för renoverings- och förbättringsarbeten vid Överenhörna kyrka, färdigställt den 13/6 1972 av arkitekt Ragnar Jonsson.
• Kompletterande anvisningar vid pågående arbeten, från den 18/5 1973 av Lars Thunqvist, Bjerkings ingenjörsbyrå.

Tryckta källor
Lilja, Kersti: Lagning av sprickor i inre valvbågar, Överenhörna kyrka – Antikvarisk kontroll. Stockholms läns museum - Rapport 2004: 8
Nya kyrkorgeln i Överenhörna invigd med manande ord av ärkebispen/artikel införd 1955-11-13 i Stockholms läns och Södertälje tidning/

Litteratur
Bergman, Mats: Överenhörna kyrka /Sörmländska kyrkor 9, Södermanlands museum, Nyköping 1981/