Stäng fönster Täby kn, KLOCKSTAPELN 1 M.FL. TÄBY KYRKA

Omgivningen
Kyrkan ligger i Täby kyrkby, en halvmil norr om Täby centrum. Miljön närmast kyrkan, med prästgård, skola och ålderdomshem, nu ordenslokal och förskola, påminner om ett äldre sockencentrum. Genom förtätning av den äldre villabebyggelsen under senare decennier har området fått en urban förortskaraktär. Mittemot kyrkan ligger Eviga Ljusets kapell, ritat av arkitekt Uno Söderberg och invigt 1988. Det fungerar nu som ekumeniskt kapell och är även öppet för borgerliga begravningar.

Kyrkomiljön
Kyrkogårdens äldsta del omges av den till stora delar medeltida kyrkogårdsmuren med södra stigluckan. Trädkransens hamlade lindar planterades 1785. Norra stigluckan är byggd 1929.

Kyrkogården är utvidgad mot väster. I sydvästra delen ligger ett kolumbarium som ägs av Stiftelsen Höstsol. 1918 köptes egendomen Såsta i Täby av Stiftelsen Höstsol som verkade för att ge pensionerade skådespelare någonstans att bo under sitt åldrande. Kolumbariet består av 104 nischer och är byggt i vinkel med ljust putsade murar och staket i svart smide. Överst finns inskriptionen: "Columbarium för Höstsol, Gustaf Fredrikssons ålderdomshem, min högtidsdag går in, allt är så tyst och stilla." Den första gravsättningen i kolumbariet ägde rum 1934 och den senaste 1989.

På en höjd norr om kyrkogården står klockstapeln från 1763. Den är inklädd och delvis spåntäckt samt tjärad. Klockorna, storklockan från 1700 och lillklockan från 1710, är ursprungligen gjutna av Gerhard Meyer d ä och senare omgjutna.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är orienterad i östvästlig riktning med koret i öster. Murarna, uppförda av gråsten, var länge oputsade med synliga, brett utstrukna fogar. Från en brand i mitten av 1400-talet finns över valven rester av puts på långhusets murar och västgavel samt kolnade rester av en äldre, öppen takstol. Kyrkans nuvarande takstol är sannolikt tillkommen i samband med restaureringen efter branden och bör kunna dateras till 1400-talets mitt. Uppmätningar från 1915 visar en medeltida typ av takstol, utformad med saxsparre och två hanbjälkar som troligen fortfarande bär upp kyrkans branta takfall.