Stäng fönster Vallentuna kn, ORKESTABY 9:1 ORKESTA KYRKA

Omgivningen
Miljön kring Orkesta kyrka karaktäriseras av ett utpräglat slättområde omgivet av skogar. Bebyggelsen i Orkesta utgörs av ensamgårdar och små byar med i huvudsak bevarad karaktär från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Bebyggelsen grupperar sig på impedimenten i det öppna slättområdet och på de kringliggande skogssluttningarna. Vägarna i området har en ålderdomlig karaktär med i huvudsak samma sträckning som under 1600- och 1700-talen.

Markim-Orkesta är de fornlämningsrikaste trakterna i länet. Fler runstenar bär vittne om att trakten tidigt var bebyggd. De äldsta lämningarna efter bosättning i området finns i Orkesta. Lindholmens gård, där Gustav Vasa föddes, ligger sedan senmedeltid i Orkesta socken. Gården ägde så gott som alla gårdar i socknens södra del.

Anläggningen
Orkesta kyrka och kyrkogård omgärdas av en kallmurad gråstensmur. Väster om kyrkan växer träd bevarade från en trädkrans. Ingången till kyrkogården i söder är försedd med en stiglucka från 1790-talet, murad av tegel och vitputsad. Stigluckan har ett tunnvalv samt stickbågiga nischer i murarnas insidor. Taket är lagt med cortenstål i likhet med kyrkan.

Kyrkogårdens gravkvarter utgörs av gräsade ytor skiljda av grusade gångar. Enstaka äldre gravvårdar är bevarade, några med järnhägnad eller stenram. Gravvårdarna härrör framförallt från tiden efter sekelskiftet 1900 och därefter. Norr om kyrkan finns inga gravvårdar uppställda. Två runstenar från 1000-talet är placerade intill vapenhuset. På kyrkogården intill kyrkans västgavel är en minneslund inrättad. Dess utsmyckning utgörs av en åttkantig stenram av granit med inskriptionen "Minneslund" och en ljushållare. Intill minneslunden är ett sorgeträd planterat.

En utvidgning av kyrkogården har skett väster om bogårdsmuren under 1970-talet. Gravkvarteren är häckomgärdade och utgörs av gräsade ytor med grusade gångar. Ingång till kyrkogårdens utvidgade del sker genom en öppning utan grindar i bogårdsmuren i väster eller från landsvägen i söder genom en öppning i häcken, försedd med en järnsmidesgrind. I samband med utvidgningen uppfördes en ekonomibyggnad i norr, klädd med röd panel med svarta lister och omfattningar. Sadeltaket är täckt av tvåkupigt betongtegel.

Klockstapeln är placerad på kyrkogården söder om kyrkan. Byggnadsåret är okänt men den var ursprungligen byggd som en öppen stapel, vilket framgår av spår efter spåntäckning på hjärtstockarna. Möjligen uppfördes den som en öppen stapel under 1600-talet och kläddes in under 1700-talet. Klockstapeln är inklädd med svarttjärade brädor och har plåttäckt tak och huv. Flöjeln var utformadsom en tupp fram till omläggningen av kyrkans tak 1977, då den byttes ut till en cortenstålsflöjel.

Kyrkobyggnaden
Orkesta kyrka är uppförd med ett rektangulärt långhus med ett smalare absidförsett kor. Långhuset var ursprungligen kortare än idag. Koret och absiden valvslogs med gråstensvalv. Under 1400-talet byggdes sakristian och vapenhuset som båda valvslogs. Samtidigt slogs kryssvalv i långhuset som likt vapenhuset försågs med kalkmålningar. Något senare under 1400-talet förlängdes kyrkans långhus västerut. Förlängningen kallas ibland för bakkyrkan, har tjockare murar än i övrigt och var troligen planerad att bära ett torn som inte kom att utföras.

Murarna är uppförda av kluvna gråstensblock, lagda i jämna skift med hörnkedjor av huggen sandsten i långhusets östra del samt i koret. Rester av en sockel finns kring koret, absiden och den äldsta delen av långhuset. Tegel förekommer i bakkyrkans och vapenhusets rösten, dörr- och fönsteromfattningar samt i alla valv utom korets och absidens.

Till kyrkans senare förändringar hör utvidgning av fönstren. 1750 togs rundfönstret i absiden upp och 1817 höggs övriga fönster upp till sin nuvarande storlek.