Stäng fönster Värmdö kn, ÖSBY 1:3 GUSTAVSBERGS KYRKA

Omgivningen
Gustavsbergs samhälle har växt fram kring porslinsfabriken vid Farstaviken. Under 1800- och 1900-talet byggdes Gustavsberg upp till ett noga organiserat brukssamhälle såväl vad gäller arbete och socialt liv som den än idag bevarade bostads- och fabriksbebyggelsen. Under 1900-talet har Gustavsberg vuxit till ett modernt samhälle med centrumbebyggelse. Den gamla porslinsfabriken används som ett centrum för konst och design med museum, verkstäder, ateljéer, gallerier, butiker och restauranger.

Anläggningen
Kyrkan ligger på en gräsbevuxen höjd, intill Farstavikens inre strand, centralt i samhället. Väl synlig från infartsvägarna är den ett landmärke i brukssamhället Gustavsberg.
Kyrkotomten har karaktären av en stadspark med bl a större ekar. Tomten omgärdas i huvudsak av en fogad gråstensmur omgiven av lokala stadsgator med asfalterade trottoarer. Mot gatan i söder avgränsas kyrkotomten till en del av låga granitstolpar med järnkätting.
Över gatan, norr om kyrkan, ligger den s k Kyrkettan, församlingshem och pastorsexpedition. Kyrkettan inryms i ett tegelhus uppfört 1889 av chamottetegel lika kyrkan med en tillbyggnad från 1963.

Kyrkobyggnaden
Då bruksägarens engelska ritningar till en ny kyrka ogillades, gick uppdraget att rita kyrkan till den i Stockholm relativt flitigt anlitade arkitekten Gustaf Améen, vilken redan hade inarbetade kontakter med brukssamhället. Améen, som började projektera kyrkan 1904, har troligen utgått ifrån det engelska förslaget med tanke på tornets sidoställda placering, lika Engelska kyrkan i Stockholm, och som är ett engelskt drag. Likaså utformningen med den nygotiska 1800-talsstilen kan vara taget från det engelska ritningsunderlaget. Den något omoderna arkitekturen kan också sägas spegla den traditionalism som präglade dåtida brukssamhällen. Tidens jugendstil avspeglade sig i huvudsak i inredningen, som till stora delar avlägsnats.