Stäng fönster Österåker kn, ROSLAGS-KULLA KYRKA 1:1 ROSLAGS-KULLA KYRKA

Omgivningen
Områdena kring Roslags-Kulla kyrka består av en sprickdalsterräng med stora odlingsmarker. Landskapet präglas av bygdens herrgårdar med dess alléer, godsdriften och gamla vägsträckningar. Genom området rinner Loån som är Losjöns utlopp i Östersjön.

Gårdsanläggningarna Östanå herrgård (med betydelsen öster om ån) och Mälby herrgård dominerar bygden. Östanås nuvarande slottsanläggning består av en tvåvånig huvudbyggnad i nyklassicistisk stil som började uppföras 1791, 70 år efter att dess föregångare, Fabian Wredes karolinska herrgård, bränts ned under rysshärjningarna 1719. Till Östanå hör en barockträdgård som sträcker sig ner till Östersjön men även välbevarade arbetarbostäder, ekonomibyggnader och anläggningar som visar på verksamheten vid herrgården. Mälby säteribyggnad uppfördes av Claes Fleming, grundare till Vira bruk, omkring 1629. Nuvarande huvudbyggnad är uppförd på 1760-talet i karolinsk stil.

Att trakten var attraktiv för bosättning redan under bronsålder antyds av gravrösen strax norr om Mälby. Gravfält från järnåldern med lägen intill de stora gårdarna visar att de bebyggdes under yngre järnålder.

Anläggningen
Roslags-Kulla kyrka ligger på en höjd vid landsvägarna mot Riala och Norrtälje och utgör tillsammans med en f d komministerbostad och två äldre skolhus det gamla sockencentrumet. Vid avfarten till kyrkan återfinns rester efter en äldre landsvägsbro över Loån och vid kyrkans uppfart står en milstolpe från 1770-talet.

Kyrkoanläggningen omfattas av kyrkan, en muromgärdad kyrkogård samt en klockstapel. Till anläggningen hör även en minneslund anlagd utanför muren samt en rödfärgad ekonomibyggnad uppförd under 1990-talet.

Klockstapeln står intill bogårdsmuren på kyrkogårdens södra sida. Den uppfördes 1752-53 som en öppen stapel. Klockstapeln kläddes in och tjärades 1761. Panelen är rödfärgad och täcks av en spåntäckt huv krönt av en flöjel genombruten av årtalet 1753. Flöjeln är tillverkad av smeden Olof Wirström vid Vira bruk.

I klockstapeln hänger en storklocka gjuten av Gerhard Meijer i Stockholm 1754, omgjuten 1842, samt en lillklocka gjuten av Jöran Putenson 1651.

Kyrkan är belägen på kyrkogårdens norra del så att ena korsarmen ingår i bogårdsmurens norra sträckning. Muren är uppförd av kluven gråsten och kullersten omkring 1715 då den ersatte ett plank. Ingång finns i bogårdsmurens nord-västra del som är försedd med spritputsade grindstolpar av tegel som år 1805 ersatte en äldre stiglucka. Grindstolparna har profilerade krön och täcks av tälttak av plåt krönta med kors och är försedda med järnsmidesgrindar. En ingång finns även i bogårdsmurens nord-östra del, försedd med grindar av trä, varav det ena grindbladet saknas. I bogårdsmurens södra sida finns en öppning i muren utan grindar.

Kyrkogården är beväxt med gräs med gruslagda gångar. Längs gångarna har belysningsarmatur av smide satts upp. Runt muren växer en trädkrans av lindar.

Kyrkogårdens äldsta gravvårdar återfinns framförallt väster om kyrkan. Här finns bl a kyrkogårdens största gravplats, omgiven av smitt järnstaket, över ägare till fideikommisset Östanå. Av kyrkogårdens gravvårdar är ett flertal resta över smeder.

Minneslunden är anlagd 1989 sydöst om kyrkan. I minneslunden finns bänkar vid en damm satt med kullersten som omges av en cirkelformad häck. Intill dammen är rest ett cirka tre meter högt kors av trä.

Kyrkobyggnaden
Roslags-Kulla kyrka är uppförd av liggtimmer med en sockel av gråsten. Till planen är kyrkan utformad som en korskyrka med en oktagonal korsmitt. Över korsmitten reser sig ett centraltorn med lanternin och spira. Altaret är orienterat i öst med vidbyggd sakristia i korsarmens förlängning.