Stäng fönster Höganäs kn, HÖGANÄS 36:20 HIMMELSFÄRDSKYRKAN I HÖGANÄS

Beskrivning
Kyrkan som ligger på en relativt stor, kvadratiskt formad, kyrkotomt planlagd samtidigt med kyrkan. Kyrkan ligger på tomtens nordvästra del gränsande till torget i väster. Kyrkotomten kringgärdas av en stödmur som är relativt hög i de östra delarna och innanför stödmuren finns en häck. Längs norra sidan är en trädrad planterad. I övrigt är tomten grästäckt med grusade gångar och enstaka träd. Öster om församlingshemmet finns en liten plantering kring en vattenspegel. Väster om kyrkan sluttar marknivån ned mot kyrktorget. Ytan framför tornet är terraserrad i två nivåer med trappor och en ramp emellan. Hela platsen är stenlagd med granitplattor och trappor av granitblock. Framför ingången till kyrkan finns en bred trappa som är tillgängliggjord med en ramp av gjuten betong. Församlingens kyrkogård är belägen i östra utkanten av Höganäs.

Se även beskrivning av Himmelsfärdskyrkans kyrkomiljö under Miljöer.

Källor
Vård- och underhållsplan för Höganäs kyrka, Wikerstål arkitekter, Caroline Ranby 2005.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, RAÄ, (utkast) opublicerad 2012
Särskilt skyddsvärda kulturmiljöer, Höganäs kommun: Höganäs Webbsida länsstyrelsen i Skåne, besökt 2014-11-18.
Höganäs historia, från stenålder till millennieskifte, Del 1 av Höganäs historia, red. Henrik Ranby, Höganäs 2011.