Stäng fönster Karlshamn kn, HÄSTARYD 5:14 MÖRRUMS KYRKA

Beskrivning
Mörrums kyrka och kyrkogård ligger centralt i Mörrums samhälle och öster om Mörrumsån. Norr om kyrkogården leder gamla landsvägen mellan Sölvesborg och Karlshamn. I söder gränsar kyrkogården till den f.d. prästgården, idag pastorsexpedition och församlingshem. I kyrkans närmiljö finns även ett äldre skolhus från 1878. Marken där kyrkan ligger tillhörde ursprungligen byn Hästaryds mark. Den närliggande bebyggelsen är av varierande ålder och utseende. Kyrkogården i Mörrum är vidsträkt och utbreder sig väster, söder och öster om kyrkan. Kyrkogården har utvidgats vid flera tillfällen. Öster om kyrkan ligger en nyare kyrkogård, som utökats mot söder. Kyrkogården inramas av en mur, avtäckt med stenplattor. En trädkrans finns utmed vissa gränser. Kvarteren nära kyrkan har grusgravar med buxbomsinramning, i övriga delar dominerar gräsbevuxna ytor. Gångarna är grusbelagda. Ingångar finns i norr. De markeras av järngrindar och kraftiga grindstolpar i sten. Till kyrkogården hör ett gravkapell i sydvästra del och en ekonomibyggnad i södra delen.