Stäng fönster Nacka kn, RENSÄTTRA 5:1 BOO KYRKA

Omgivningen
Boo kyrka ligger på Ormingelandet invid Baggenstäket i Stockholms innerskärgård. Området utgörs till stor del av en urbergsplatå som är sönderskuren av sprickdalar till ett starkt kuperat landskap där odlingsmarken och lövskogen begränsar sig till de smala dalsänkorna. På de höglänta och vidsträckta berg- och moränområdena utbreder sig barrskog. Kyrkan är belägen norr om Värmdövägen, på Boo kyrkväg. Söder om vägen ligger Eriksvik som ursprungligen var en gård med anor från 1797. Den äldre bebyggelse som är samlad kring Eriksviks gård invid Kilsviken utgörs av sommarvillor från 1800-talets andra hälft. Under 1930-talet styckades egendomen upp i ett stort antal fritidshustomter. Bebyggelsen har i stor utsträckning omvandlats till permanentbostäder.

Anläggningen
Boo kyrka är högt belägen på en ås ovanför Sågsjön. Kyrkogården som sluttar brant mot söder är terrasserad och bevuxen med löv- och barrträd, mestadels björk och tall.I slänten söder om kyrkan ligger ett begravningskapell vilket uppfördes 1910 och väster om kyrkan ligger två små kvadratiska byggnader under spåntäckta tälttak. Det södra är ett jordfästningskapell som uppfördes 1933 efter ritningar av arkitekten Erik Fant och det norra uppfördes år 2001. Gravvårdarna är belägna på terrasseringarna söder om kyrkan. Murar och trappor på kyrkogården är av huggen ofogad granit. Öster om kyrkan ligger en minneslund. Mot väster står två putsade grindstolpar under tälttak. Stolparna är täckta med skifferspån och kröns med klot.

Kyrkobyggnaden
Den putsade tegelkyrkan är uppförd i nordsydlig riktning, som en treskeppig basilika med ett smalare, absidialt avslutat kor i öster. Genom terrängens lutning har en undervåning erhållits med fönster i söder vilken främst rymmer en rund, välvd sakristia under koret och en församlingssal.