Stäng fönster Sigtuna kn, HUSBY 10:1 HUSBY-ÄRLINGHUNDRA KYRKA

Beskrivning
Den äldsta kyrkogården, omgiven av bogårdsmur och trädkrans, är gräsbeväxt med raka, grusade gångar och sluttar svagt åt väster. Ett fåtal äldre gravvårdar är bevarade och minner om äldre tiders utformning av gravvårdar. Huvudingången till den äldre kyrkogården ligger i den södra bogårdsmuren och omges av granitstolpar med järngrindar. Från ingången leder en gång omgiven av stora träd till vapenhusets entré.

Kyrkogården har stora utvidgningar utanför bogårdsmuren i söder och väst. De utvidgade delarna karaktäriseras av det senare 1900-talets gravskick med raka grusade gångar med gravvårdar på rader i gräs och höga häckar som avgränsar gravkvarteren. Norr om bogårdsmuren inrättades en större minneslund under sent 1970-tal. Öppningar i bogårdsmuren utan grindstolpar har tagits upp till den äldre kyrkogården även i söder, väster och norr och leder till de utvidgade delarna av kyrkogården. Utvidgningarna under det sena 1900-talet har gjort Husby-Ärlinghundras kyrkogård till pastoratets största kyrkogård.

Klockstapeln är uppförd utanför bogårdsmuren i öst. Den byggd som en öppen stapel år 1719 och ersatte då en äldre. Tre spånklädda mittstöd inuti den nuvarande stapeln har antagits utgöra en rest av den äldre. Klockstapeln panelades in år 1819. Klockstapeln har rödtjärad panel med utställd nedre del och svarta luckor. Huven har sedan år 1819 en svängd utformning och täcks av tjärade spån.

I kyrkogårdens syd-östra hörn ligger en knuttimrad bod, f d bårhus och utedass. Boden är klädd med rödfärgad locklistpanel och har svarta knutar, dörrar, vindskivor och nockbrädor med ett sadeltak täckt av enkupigt tegel.

Utanför bodgårdsmuren i syd-öst ligger en bod som f n används av Hembygdsföreningen. Byggnaden är knuttimrad och klädd med röd locklistpanel med ett sadeltak täckt av enkupigt tegel. Knutlådor och vindskivor är färgade röda och dörren är svartmålad.

Bårhuset ligger norr om bogårdsmuren i anslutning till minneslunden. Byggnaden är uppförd i en våning med sadeltak. Fasaderna är putsade med gulbrunt avfärgad spritputs med vita slätputsade hörn och lister. Ingången utgörs av en stickbågig port med en vitputsad blindering i form av ett kors däröver. Sadeltaket täcks av spån.