Stäng fönster Stockholm kn, KORSET 2 S:T GÖRANS KYRKA

Omgivningen
Kyrkan är belägen i stadsdelen Stadshagen, inte långt från Fridhemsplan på centrala Kungsholmen. De närmaste omgivningarna är av mycket varierande karaktär, till stor del institutioner av olika slag och av olika ålder. Sydväst om Sankt Göransgatan ligger S:t Görans sjukhusområde med bebyggelse alltifrån 1880-tal till våra dagar. Öster om kyrkan, på andra sidan Mariebergsgatan, reser sig det höga S:t Görans gymnasium invigt 1961. En annan granne är Kungsholms folkskola från 1880-talet, till hälften ersatt av bostadsbebyggelse ungefär hundra år senare. Strax norr om kyrkan, i västra änden av Fleminggatan, ligger det 14 våningar höga s k Kvinnohuset från 1940-talet. I grannskapet finns också ett daghem (Welanders Väg 4), byggd som Kungsholms församlings barnkrubba redan 1909 och därmed Sveriges äldsta daghem. Omedelbart söder om kyrkan, på andra sidan Sankt Göransgatan, är 2006 ett bostadshus under uppförande.

Anläggningen
Kyrkotomten ligger något högre än både Mariebergsgatan och Sankt Göransgatan och utgörs i dessa delar av slänter med gräsmattor. Marken framför huvudentrén i väster är asfalterad. Norr om kyrkan finns en mindre parkeringsplats. En del stora träd och buskar finns på kyrkotomten, som övergår i S:t Göransparken utan några särskilda avgränsningar. En utbyggnad för kolumbariet skjuter ut från kyrkobyggnadens mittskepp i öster.

Kyrkobyggnaden
S:t Görans kyrka utgörs av ett långhus orienterat i öst-västlig riktning med ett något utskjutande rakt avslutat kor. Det fyrkantiga tornet som härrör från den gamla kapellbyggnaden är kopplat till långhusets sydvästra hörn medan huvudentrén är förlagd till västgaveln. En entré till kolumbariet finns i norr. Tornet är murat av tegel medan de nyare delarna utgörs av en betongkonstruktion.