Stäng fönster Hagfors kn, SUNNEMO 1:31 SUNNEMO KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Kyrkoanläggningen mitt i Sunnemo består förutom kyrka och kyrkogård av ett spånklätt bårhus (1935), ett falurött församlingshem (inköpt 1935 från Uddeholmsbolaget) och en gulpanelad prästgård (1939-40). Socknens ursprungliga prästgård låg tidigare i Noretorp, på den västra sidan av Rådasjön i Sunnemo sockens nordligaste del. Denna uppfördes 1800 åt komministern i Sunnemo. Den är sedan många år tillbaka i privat ägo. En ny prästgård uppfördes 1939-40 ca 50 meter väster om kyrkan. På denna tomt låg tidigare ett sockenmagasin och gamla kyrkstallar.
KYRKOGÅRDEN: Kyrkogården tillkom samtidigt som kyrkan. Den är anlagd på plan mark och antar en något oregelbunden kvadratisk from. Området sydväst om kyrkan har aldrig utnyttjats som begravningsmark på grund av berg i dagen. Kyrkogårdens omgivningar består av vägar och bebyggelse. En stenmur inhägnar kyrkogården utom i öster där det växer en granhäck. Kyrkogården var från början liten och låg oinhägnad. Först 1831 färdigställdes stenmuren, vars merpart av den norra mursträckningen och ett kort stycke i den västra är lagd med sinnersten. Stenportarna i norr byggdes nya 2000. Muren pryds av två grindar från 1856 och 1861 gjutna vid Sunnemohyttan.
Kyrkogårdens äldsta delar ligger sannolikt runt kyrkan utom i väster där landsvägen till en början tangerade kyrkan. Begravningsplatsen har utvidgats flera gånger österut, bl a vid 1880-talets slut. Vid samma tid renoverades hela kyrkogården. Härvid avlägsnades grusgravar och hägnader i form av järnstaket och stenramar. Öster om kyrkan ligger ett gravkapell uppfört 1935 som ersatte en tidigare likbod. Inom 1935 års utvidgning strax väster om kapellet låg allmänningen fram till omkring 1935-40, som därefter upplåts till familjegravar. Ett mindre område söder om kyrkan har iordningställts för urngravar.
Lind och björk förekommer glest men huvudsakligen längs med muren och i anslutning till gångarna på större delen av begravningsplatsen. Flertalet av träden är gamla och stora. Innanför granhäcken i öster växer ett fåtal granar och tallar. Kvartershäckarna är av hagtorn och parkrosor. De öppna ytorna mellan gravkvarteren har besåtts med gräs. Samtliga gångvägar är belagda med grus och raka utom en svängd gångväg invid kyrkan. Plattgångar av skiffer förekommer mellan gravkvarteren.
Vid kyrkogårdsomläggningen på 1930-talet igensåddes grusgravarna. Ett mindre antal bevarade stenramar återfinns främst söder om kyrkan och på denna del står också de äldsta gravvårdarna som utgörs av 12 stycken gjutna gravkors i järn från 1800-talet. Korsen står placerade främst utmed den sydvästra och delar av den södra muren. Två gravar inhägnas av järnstaket och ligger nordost och öster om kyrkan. 1931 påträffades delar av smidda järnkors troligen härrörande från 1700-talet . Två har rekonstruerats och står uppställda intill kyrkans norra långvägg. Endast en obetydlig del kvarstår av allmänningens ursprungliga prägel.