Stäng fönster Borås kn, HÄSSLEHUS 12 HÄSSLEHOLMENS KYRKA

Beskrivning
Hässleholmens kyrka är en distriktskyrka som hör till Borås Gustav Adolfs församling och uppfördes 1974, ritad av Lars Hörlén. Kyrkorummet är egentligen den södra delen i ett byggnadskomplex som även inrymmer olika lokaler för församlingsarbetet som förskola och ungdomsgård, samt ett ortodoxt kyrkorum. Att alla dessa funktioner är inrymda under ett tak kan ses som ett uttryck för att de tillsammans utgör kyrkans verkliga arbete. Just kyrkans delfunktion som ungdomsgård är typisk för tiden vid tillkomsten.
Kyrkan (i betydelsen hela byggnaden) ligger i nord-sydlig riktning i en sluttning ned åt väster, med en brant kulle i söder, där en klockstapel är placerad på toppen. Asfalterade gångvägar går i backen både söder och norr om huset. Längs dem är runda gatlyktor med glaskupor på stålpelare placerade. Gräsytorna runt kyrkotomten saknar hägnad. Infartsvägen leder fram till en vändslinga framför huvudentrén åt öster. I slingans mitt står en sten med rabatt runtom. Vid entrén växer en idegranshäck och framför kyrkorummet längs sydväggen är rhododendron och idegran planterade. En större asfalterad parkering är anordnad norr om kyrkan. Trappor av natursten finns i gångvägen på norra sidan. Tre relativt unga träd står i gräsmattan åt öster. Enstaka bok- och björkträd står i klockstapelbacken. Bakom den stiger en skogskulle med tät lövskog och enstaka tallar.
Åt väster finns en stor hägnad av Gunnebostängsel med lekplats för kyrkans förskola. Den gjordes 2001 och har en redskapsbod av rödmålad träpanel med flackt sadeltak och vita knutar och snickerier. Två bokträd står vid gungställningen. Sandlådor och lektorn är också anlagda.