Stäng fönster Säffle kn, BY 1:2 BY KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - By kyrka ligger några kilometer söder om Säffle stadskärna, strax öster om landsvägen som löper mellan Säffle och Ekenäs på Värmlandsnäs sydspets. Landskapsavsnittet runt kyrkan och prästgården representerar en kontinuerligt hävdad kulturbygd som kan härleds till järnåldern. Området rymmer ett flertal förhistoriska gravlämningar och bebyggelsen speglar ett ålderdomligt byggnadsskick. Till de anläggningar som bäst speglar ett ålderdomligt profant byggnadsskick hör den kulturhistoriskt intressanta prästgården från 1700-talets slut med trädgårdsanläggning och uthusbyggnader samt gården Bäck med anor från 1400-talets början.
En klockstapel tillkom redan 1749 nordost om kyrkan. Ett gravkapell från 1957 ligger vid klockstapeln. Gravkapellet är vitputsat och har sadeltak klätt med skiffer. I anläggningen ingår också två ekonomibyggnader med garage samt personal- och förrådsutrymmen för kyrkogårdens skötsel.
KYRKOGÅRD - Kyrkan ligger på kyrkogårdens högsta punkt med den medeltida kyrkogården i den nuvarande kyrkogårdens södra del. Den äldsta delen runt kyrkan sluttar ned mot norr, söder och väster. I öster finns berg i dagen och denna del med utvidgningarna 1922, 1925 och 1928, ligger avsevärt lägre. Nivåskillnaden planar ut längre mot norr och marken övergår i en stigning längst i norr. Parkområdet med gravkapellet i nordost ligger något högre. Kyrkogården omges i väster av väg och odlingsmark, i norr av ett litet skogsparti med den nya skogskyrkogården och väg, i öster av väg, skog och prästgården med dess trädgård och i söder av en parkering. Kyrkogården omgärdas av stödmur och stenmur med granhäck i väster, stenmur och järnstaket med granhäck i norr, oxbärshäck i öster och stödmur med ett stycke oxbärshäck i söder.
Många kända utvidgningar har gjorts norrut. Allmänningarna på 1933 och 1948 års utvidgningar har sedan 1965 upplåtits till familjegravar vilket gjort att den ursprungliga karaktären nästan helt gått förlorad. Urngravsområden är anlagda strax norr om kyrkan, liksom i östra delen av 1957 års utvidgning och längst i norr på 1976 års utvidgning. På 1983 års utvidgning i nordost har en minneslund anlagts. År 2001 invigdes en skogskyrkogård norr om den befintliga begravningsplatsen. Den har en yta av 25.000 kvm och omgärdas av skog i öster, väster och norr.
Träd finns av flera olika slag. Runt kyrkan växer det rikligt med alm. På utvidgningarna från åren 1922-1928 finns huvudsakligen pyramidek och ek och på 1933-1976 års utvidgningar mestadels lind, men även björk, lönn och tall. I området kring kapellet växer björk och tall. Kvartershäckarna består av flera olika sorter. Viktigast är dock oxbär och måbär. Gångarna är i huvudsak raka men i vissa stycken anpassade till kyrkogårdens oregelbundna form och topografi. De är grusbelagda. Inom kvarteren förekommer plattgångar.
Ca 350 grusgravar är bevarade. De förekommer på kyrkogårdens äldsta delar och på utvidgningarna fram till 1948. Grusgravar med stenramar dominerar, men även häckomgärdade grusgravar förekommer. Somliga grusgravar mönsterkrattas. De olika delarnas karaktär präglas av skillnader i gravvårdarnas storlek och förekomsten av grusgravar. Kyrkogården har de mest monumentala gravvårdarna och den största koncentrationen av grusgravar på de äldsta delarna med en fallande skala mot de yngre delarna för att på 1957 och 1976 års utvidgningar uppvisa små, likartade gravstenar i stora gräsytor med få träd. Inom kyrkogården finns också ett område som är avsett för icke kristna begravningar.
En skogskyrkogård har iordningställts på den norra sidan om kyrkotomten. Den är inhägnad med ett svart järnstaket mot vägen och grönt Gunnebostängsel mot skogen. Området färdigställdes under 2001, men har ännu inte ianspråkstagits för begravningar. En grusad bilväg leder genom området som kan lysas upp av svarta gatlyktor. Denna del av begravningsplatsen, som beräknas kunna räcka i 20-25 år, är den första av två etapper av skogskyrkogården.