Stäng fönster Stenungsund kn, JÖRLANDA KYRKA 1:1 JÖRLANDA KYRKA

Beskrivning
JÖRLANDA KYRKA ligger på den nordöstra delen av kyrkogårdens äldre del, som har medeltida ursprung. Kyrkogården är inhägnad av en gråstensmur. Inom denna mur finns en äldre utvidgning åt söder. Tre ingångar leder in till den äldre delen, en i öster, en i väster samt en i norr. Gången från väster leder snett emot tornet och västporten. Grindarna i öster och väster har fyrkantiga putsade grindstolpar med pyramidtak; däremellan smidda järngrindar. Ingångarna är från 1903. Innanför muren växer uppvuxna lövträd. Alla gångar är grusade liksom marken runt omkring kyrkobyggnaden. De flesta gravarna är försedda med ramar av sten och flera har höga eller halvhöga gravvårdar. På kyrkogården finns också tre liggande gravhällar med inskrifter från 1600-talet; två i nordöstra hörnet och en strax söder om kyrkan. På kyrkogården finns nordväst om tornet ett mausoleum av tuktad gnejs och kalksten täckt av en fyrkantig svängd kopparhuv; byggt för Johan Edvard Johansson och hans släktingar vid sekelskiftet.

EN YNGRE DEL av kyrkogården ligger norr om den väg som löper längs gamla kyrkogårdens norrsida. Den härstammar från 1945 och är anlagd efter ritningar av Gustaf Ljungman. Den är längs vägen och i öster omgärdad av en murad kullerstensmur. Längs den något oregelbundna norrsidan växer en häck, och på ett kort parti i väster ett staket. Längs öst- och norrsida växer oxlar, längs vägen lindar. På ömse sidor om den östra mittgången en relativt nyplanterad björkallé. Grusade gångar i övervägande rutnätssystem, och med gräsbevuxna kvarter utom i mittersta delen, där ett större kvarter är grusat. Enbart låga gravvårdar, och inom det grusade kvarteret har dessutom alla gravar ram. DEN YNGSTA DELEN ligger öster om denna, och har endast ett fåtal begravningar. En mur löper längs söder- och östsidan. Grusade gångar i rutnät mellan gräsbevuxna kvarter, och med relativt nyplanterade lövträd.

Strax utanför den gamla kyrkogårdens östra mur finns en äldre ekonomibyggnad i trä. Väggar av stående brädpanel målade i falurött; tak täckt av tegel. Inrymmer bårhus, redskapsskjul och torrdass. I anslutning till de yngre kyrkogårdarna, belägen öster om kyrkan, ligger en byggnad från 1982 med bårhus, personalutrymmen, toaletter m.m.