Stäng fönster Tanum kn, KVILLE 2:41 KVILLE KYRKA

Beskrivning
KVILLE KYRKA ligger på en förhöjning i dalgången, och kyrkogårdens olika delar ligger i sluttningarna runt kyrkan. Kyrkan ligger i sydvästra delen av kyrkogårdens äldsta del. Den är omgärdad av en stenmur, med ingångar i norr, öster och väster. På grund av nivåskillnaden bildas åt söder en terrass med en mycket hög stödmur som skiljer den äldre delen från den yngre del (1945) som ligger nedanför i söder och även öster om den äldsta delen. Denna utvidgning är även den omgärdad av en stenmur. Ännu en utvidgning är gjord åt öster, omgärdad av häckar.
I den äldre delen närmast kyrkan finns vida gräsbevuxna kvarter med löst organiserade gravar, flertalet med resta stenar och grusfyllda ramar, många med täckhäll. Kyrkogården har här närmast karaktär av park, med tuktade lönnar och oxlar utmed murarna samt fristående buskar och träd, bl a cypresser och en gammal hängask. Huvudgången från norr liksom den gång som löper runt kyrkan på väster, norr och östra sidan är asfalterad, övriga gångar är grusade. Ingångarna har kraftiga låga murstolpar med krönklot, och dubbla järngrindar. I den norra muren sitter fortfarande ett antal hästringar kvar. I delen från 1945 finns gräsbevuxna kvarter i rutmönster mellan grusgångar och utmed omgärdningen. Inne i kvarteren dubbla rader med rygghäckar.
Omedelbart norr om kyrkogården löper landsvägen förbi, och på andra sidan vägen ligger ytterligare en del av kyrkogården, från 1895. Den ligger i en västsluttning och är även den omgärdad av en kraftig skalmur av huggna granitblock, vilken likt den södra kyrkogårdsmuren har hästringar i den sida som vetter mot vägen.
Ett bårhus av sten ligger strax sydväst om kyrkan, mellan den äldre delen och utvidgningen från 1945. Spritputsade murar, avfärgade i vitt, skiffertäckt valmtak.