Stäng fönster Trollhättan kn, PÄRLEMORFJÄRILEN 1 LEXTORPSKYRKAN

Beskrivning
Lextorpskyrkan uppfördes 1973 och har en ohägnad kyrkotomt. Mellan kyrkan och vägen i öster är det vida, öppna gräsytor samt en stor asfalterad parkering i nordöst, varifrån en gång leder till byggnadskomplexet. En klockstapel står vid vägen i sydöst på en liten kulle som passeras av en asfalterad gång från kyrkans entré till en busshålplats, flankerad av en kallmur av natursten. Lövträd, främst björk, samt ett fåtal tallar växer i klockstapelns närhet, i övrigt är ytorna helt fria. Västra sidan kantas av blandskog nära byggnaden från norr till söder. Rabatter med blandade buskage växer längs kyrkans fönstervägg i sydöst.
Byggnadskomplexet består av kyrkan i nordöstlig-sydvästlig riktning och längs dess nordvästra sida, vid dess gavel i sydväst och vidare åt sydväst är församlingshemmets lägre byggnadslänga fogad med tillbyggnader, formad till en vinkelbruten båge med spetsen åt sydväst, omslutande en innergård. Längs de sydliga fasaderna åt gården löper ett skärmtak. Karaktären påminner om en klostergård med korsgång. I ett område med ung björkskog söder om församlingshemmet står två små förråd i en slänt, det ena med ett regnskydd för ved och cyklar.
En öppning till innergården finns åt sydöst i längan mellan kyrkans södra hörn och den södra utbyggnaden. Gården har gräsmattor och en stor offersten från bronsåldern som har en skulptural verkan i miljön, samt gångar av små, röda, rektangulära konststenplattor. Fornlämningarna visar på mycket lång kontinuitet på platsen av troshandlingar och gravskick. Närmast fasaderna är ytan kullerstensatt och längs de södra fasaderna står ett skärmtak på smala, brunbetsade träpelare. Sentida lyktstolpar med glasklot och små lövträd flankerar gångarna. Flera entréer finns inåt gården, av vilka en leder till kyrkans vapenhus.
Gångar av konststen från skogsstigen leder förbi en cykelparkering fram till två dörrar i den nya, tillbyggda delen. Låga belysningsstolpar av metall lyser upp området.