Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hedemora kn, HUSBY PRÄSTGÅRD 2:1 HUSBY KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt ett Bårhus, en Benkammare samt ett Gravkapell.

Kyrkogården är anlagd norr, söder och öster om kyrkan. Den är omgärdad på samtliga sidor av en mur med låg stensockel och vitputsade tegelstolpar täckta med tälttak av plåt. Ingångarna är inramade av liknande men högre stolpar, de äldsta krönta med förgyllda klot. Stolparna bär staket av skilda typer och perioder, med dekorativt smide av varierande slag. Ingångarna har kvar sina smidda grindar med rik ornamentik. Huvudingångens grind bär ett förgyllt riksvapen med bl.a. Gustav III:s monogram och årtalet 1782.

Öster och norr om kyrkan finns tre mindre vitputsade byggnader under plåttak som samtliga härstammar från 1700-talet. Bårhuset som är uppfört sydost om kyrkan är en avlång, vitputsad byggnad med två ingångar på norra sidan.

Benkammaren står norr om kyrkan och är sammanbyggd med kyrkogårdsmuren, den har ingång i västra gaveln. Husbys benkammare är en av de få bevarade inom stiftet (jfr, Stora Skedvi och Norberg).

Öster om kyrkan står ett gravkapell som utgör krigsrådet Anders Rosenborgs familjegrav och inrymmer tre kopparkistor. I kyrkogårdens nordöstra hörn står en ekonomibyggnad som tillkom på 1950-talet.

Kyrkogården var ursprungligen begränsad till området närmast kyrkan. Den utvidgades mot öster först 1782 och sedan 1836. De största utvidgningarna har skett mot söder, åren 1900 och 1950.