Stäng fönster Leksand kn, ÅLS PRÄSTGÅRD 2:6 ÅLS KYRKA (ÅHLS KYRKA)

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt ett bårhus.

Kyrkogården ligger i anslutning till kyrkan och avgränsas i söder mot Kyrkvägen av en stenmur. Södra muren har vinkelrätta förlängningar mot norr, väster om tornet samt öster om koret. Stenmuren och de putsade grindpelarna uppfördes 1824 i samband med en utvidgning av kyrkogården. Murens förlängning norr om kyrkan revs 1888, i samband med en utvidgning av kyrkogården. Övriga sidor avgränsas av häckar med samma höjd som muren. Kyrkogården domineras av större gräskvarter som delas av grusgångar, den är bevuxen med lönn, almar och lindar.

Kyrkogårdens äldsta del motsvarar de smala remsorna söder, öster och väster om kyrkan. De flesta bevarade gravarna inom gamla delen är från slutet av 1800-talet, äldsta graven är från 1794. Kyrkogården utvidgades 1824 mot väster, grinden i väster bär årtalet för utvidgningen. Omkring 1888 utvidgades kyrkogården ytterligare med ett större område norr om kyrkan. Nästa utvidgning skedde mot väster, i förlängning av de befintliga områdena. Västra kyrkogården anlades 1942 och var avsedd för kistgravar, från och med slutet av 1960-talet kom den att omfatta även urngravar.

Västra kyrkogården har samma karaktär som Norra kyrkogården, med gräskvarter och grusgångar men är planterad med björkar och tallar. Östra kyrkogården som sluttar ned mot norr utgör nästa utvidgning. Den tillkom 1978 och är avsedd för kistegravar. Trädplanteringen följer samma schema som Norra kyrkogården. Inom samma del anlades samtidigt i en båge en urnlund som avgränsas av häckar. Minneslunden som upptar nordöstra hörnet tillkom 1980. Urnlunden utvidgades 1994 mot väster med en asklund.

Strax intill kyrkan, i vinkel med denna i nordväst, ligger ett bårhus med massiva vitputsade väggar och sedan 1890-talet under tälttak av skiffer. Det betecknas som vedbod på 1930-talet och uppges vara uppfört 1794. En bårbod av trä men rappad uppfördes dock 1864 nordost om kyrkan.

Söder om kyrkan, i höjd med koret finns minnesstenar och gravvårdar över J.P. Åhlén samt över Clas Ohlson, grundarna till företagen med samma namn vars verksamhet startades i bygden.
Nära kyrkogårdens östra mur ligger familjegraven över släkten Boëthius, viloplats för bl.a. Simon Johannes Boëthius, kyrkoherde och professor skytteanus i Uppsala och för hans dotter, professor Gerda Boëthius som var en framträdande kyrkohistoriker.