Stäng fönster Mora kn, HÄRADSARVET 196:3 SOLLERÖNS KYRKA (SOFIA MAGDALENA KYRKA)

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka.

Kyrkogården anlades mellan 1775 och 1777, som en naturlig följd av församlingens bildande men dock innan den nya kyrkan påbörjades. Den äldsta delen ligger öster om kyrkobyggnaden. I en första etapp utvidgades den mot öster och därefter i flera omgångar mot söder.

Kyrkogårdens äldsta del liksom kyrkotomten närmast kyrkobyggnaden omgärdas av en stenmur vars äldsta delar är från 1770-talet. De äldre murarna är kallmurade och uppförda av granit och kalksten. Den yngsta delen i söder har en låg mur av tuktad röd granit. En minneslund är anlagd i sydöstra delen av kyrkogården.

Kyrkogården har sammanlagt sju ingångar. I den äldsta delen av muren, kring kyrkan, finns tre putsade och vitkalkade stigluckor med plåttäckning på kröningen. De har stickbågiga öppningar. Den västra, i tornportalens axel, är något större och krönt med en spira som bär tupp och kors. Samtliga är försedda med hängande pargrindar med böljande krön. De har spjälor i övre del, fyllning i nedre och är blåmålade. Den västra anges vara samtida med kyrkans uppförande, de andra tillkom troligen i samband med restaureringen 1910 då även nuvarande dörrar tillkom (Bergman, 1989). Övriga ingångar, i den yngre delen av kyrkogården, saknar omfattningar och grindar.

År 1937 inköptes mark söder om den befintliga kyrkogården och 1939 påbörjades rivningen av södra kyrkogårdsmuren, som del av utvidgningen mot söder. Rivningen stoppades dock av G. Boëthius och utvidgningen återupptogs inte förrän 1946. Ett nytt förslag av landskapsarki-tekt T. Tägtlund antogs och år 1966 kunde nya kyrkogården slutligen invigas.

Kyrkogården och ytorna kring kyrkan täcks huvudsakligen av gräsytor; gångarna har beläggning med dels röd asfalt och dels sandstensplattor. Gravkvarteren indelas till största del av häckar och gravvårdarna är uppställda mot dessa. Sydöstra delen har trädplanteringar. Utanför den murade inhägnaden, i nordost, står ett bårhus som uppfördes på 1950-talet.

Övrigt
Utanför kyrkogårdsmuren, strax norr om västra stigluckan, står en fattigstock som anses härröra från 1700-talets slut. Stocken består av en inskriftstavla med kopparklätt gavelkrön. På sockeln hänger en bössa förstärkt med järnband.