Stäng fönster Orsa kn, SKATTUNGBYN 1:13 SKATTUNGE KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård i flera delar med en kyrka samt ett bårhus.

Kyrkan omgärdas i söder och väster av kyrkogårdar. Den äldsta delen ligger söder om kyrko-byggnaden och ansluter till de mindre markytorna kring kyrkobyggnaden. Den yngsta kyrko-gården anlades 1963 väster om den gamla, på sluttande terräng som därför indelades i tre ter-rasser. Minneslunden i den övre delen av nya kyrkogården iordningsställdes 1992.

Gamla delen omgärdas i söder och i öster, längs med vägen, av ett gjutjärnsstaket tillverkat vid Furudals bruk. I öster, i höjd med kyrkan, finns en bred infart mot vägen. Den avgränsas av två stenstolpar. Ytterligare en ingång finns i söder mot parkeringsplatsen och en förbindelse mellan nya och gamla kyrkogården finns i höjd med kyrkans torn.

Norra delen av kyrkotomten, norr om kyrkan, har en äldre terrassmur av huggen sten. Längs med denna finns en granhäck, en sådan skiljer även gamla kyrkogården från den nya.

Gamla kyrkogården har gräskvarter som avgränsas och indelas av vinkelräta alléer. På västra sidan leder allén även till kyrkans torn, och vidare till bårhuset som är uppfört i nordvästra hörnet av tomten. I nordöstra hörnet av tomten står ett stort kors av smide, fäst på en stor na-tursten.

Bårhuset är troligen uppfört kring 1880-talet, i en ramverkskonstruktion med liggande och vitmålad panel. Det har ett valmat sadeltak med spåntäckning som kröns på nocken med en vindflöjel. På södra sidan har det tre stycken portar.

En modern ekonomibyggnad är anlagd strax söder om kyrkogården, intill parkeringsplatsen.