Stäng fönster Älvdalen kn, IDRE 11:3 IDRE KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt en bod och en teknisk byggnad.

Kyrkan omringas åt alla håll av kyrkogården och kyrkotomten omgärdas i sydväst och i nordväst av en mur av natursten. Området med kyrka, prästgård och kyrkogård utgör ett avskilt sammanhängande miljö i närheten av byns övriga bebyggelse.

Kyrkogårdsplatsen är äldre än nuvarande kyrka, och kan ha anor som sträcker sig så långt tillbaka som till den första kyrkan som uppfördes på platsen under sen medeltid. I kyrkogårdens nordvästra hörn skall ursprungligen ett kors ha stått, där de första gudstjänsterna förrättades i det fria. Gravplatsen bör ha brukats fram till 1910-talet då en ny kyrka uppfördes på ny plats på bergssluttningen.

Nuvarande kyrkogård utformades på 1930-talet i samband med uppförandet av kyrkan. Den färdigställdes, liksom muren, några år senare. Kyrkogården omgärdas i nord- och sydväst av en mur av natursten vilken till större del utgör stöd åt fyllnadsmassorna som fraktats dit för ändamålet. Mot sydost, i den yngre delen, avtar nivåskillnaden och muren övergår till vall. Kyrkogården har ytterligare nivåskillnader på vissa platser, större oregelbundna gravkvarter med gräsytor som delvis avgränsas av asfalterade alléer, äldre höga träd och buskuppsättningar. Två grindförsedda ingångar finns, en i sydväst och en i nord.

I sydöstra delen står två byggnader. Den ena, en knuttimrad och rödfärgade bod, används som förråd och bör härstamma från slutet av 1800-talet. Den andra och större uppfördes 1995 som teknisk byggnad för kyrkogårdens och områdets skötsel.