Stäng fönster Helsingborg kn, KVISTOFTA 12:8 KVISTOFTA KYRKA

Beskrivning
Den äldsta kyrkogården var ett mindre område runt kyrkan. Senare har kyrkogården utökats åt norr och söder till ett långsmalt område. Norra delen kallas för nya kyrkogården och utvidgades förmodligen omkring 1930-talet. 2008 utökades kyrkogården öster om nya kyrkogården och den benämns östra kyrkogården. Denna utvidgning skedde på före detta prästgårdstomten.

Kyrkogården omges av murar, gråstensmurar och vitputsade murar avtäckta med röda tegelpannor. Gångarna är dels av singel, dels av nylagda byastensplattor i rött och grått. På södra sidan finns flera högresta stenar från omkring sekelskiftet 1800/1900 i form av bl a obelisker och avbrutna kolonner. Kyrkogården är öppen utan träd. Gravplatserna är enligt sent 1800-tals ideal omgärdade av buxbom och täckta av singel. Lantbrukare är den vanligaste titeln på stenarna.
Nya kyrkogården har gravar placerade längs vintergröna rygghäckar.
Östra kyrkogården har en askgravlund längs en slingrande vattenränna kantad med perenner och stenblock med namntavlor. I omgivande gräsmatta finns bågar av plantering med plats för framtida askgravplatser. Minneslunden innehåller bl a ett vattenspel och är omgiven av vintergröna häckar och avenbokshäckar.
”Stålfarfar” Gustaf Håkansson med familj vilar på Kvistofta kyrkogård.

Byggnader på kyrkotomten
Ett bårhus, förmodligen från 1950-tal, och ett förråd/wc står i kyrkogårdens sydvästra hörn. Båda husen har vitputsade fasader och tak med röda tegelpannor.

Se även beskrivning av Kvistofta kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast) opublicerad 2012