Stäng fönster Svalöv kn, KÅGERÖD 18:1 KÅGERÖDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har utvidgats ett flertal gånger, i mitten av 1800-talet, på 1890-talet och 1970-tal. Den äldsta delen är den sydvästra delen där kyrkan ligger. 1995 anlades en minneslund. På 2000-talet lades betongplattor i en gång från parkeringen till ingången i tornet.

Kyrkogården omges mestadels av en kallmurad gråstensmur. Mot vägen i öster är muren murad med bruk och avtäckt med tegelpannor. En liten del mellan parkering och nyaste delen av kyrkogården avgränsas av ett järnstaket på mur. Lövträd omger också kyrkogården.

Kyrkan omges av singel och alla övriga gångar är av singel förutom gången med betongplattor till tornet. De äldre delarna av kyrkogården är utformade med buxbomsinramade gravplatser med singel. På den nyare delen står gravstenarna däremot tätt i rader med en liten planteringsyta i gräsmatta utan speciella gångar. Minneslunden är en gräsmatta med en liten plantering, en yta med betongsten med en ljusbärare och en sten med vattenspel, omgivet av häckar.
Gravstenarna är av blandad karaktär. De flesta tillhör lantbrukare med även titlar som arbetare, sågmästare, slakterimästare och gördelmakare finns. Ett flertal höga obelisker finns som var vanliga mellan 1870 och 1890-tal. En obelisk utmärker sig tillhörande banvakten Johansson med namn på tre hustrur på sidorna av obelisken. Här finns naturromantiska gravar i form av en avbruten trädstam som var populärt vid sekelskiftet 1800/1900-tal. Den symboliserade det avbrutna livet. En av dessa är gjord till en stenhuggarfamilj som verkade i Kågeröd.
I det sydöstra hörnet finns flera av familjen Wachtmeisters gravar samlade. Dessa står på singel utan inramningar. Wachtmeister var kyrkans patronus från 1780.
I stenmuren runt parkeringen är gamla gravstenar bevarade och insatta.

Byggnader på kyrkogården
Ett före detta bårhus från 1940, ritat av Helge Barkenius, har vitputsade väggar och sadeltak med rött tegel och skarpskurna gavlar med pannor i liv med muren.
Ekonomihus med redskapsbod och toaletter ritat av Eiler Græbe 1956. Huset är en låg länga med vitputsade väggar och ett flackt pulpettak med plåt. Båda byggnaderna ligger i kyrkogårdens sydvästra hörn.

Källor och litteratur
A Catalogue of Wall-Paintings in the Churches of Medieval Denmark 1100-1600. Scania, Halland, Blekinge. Bd I-IV, Knud Banning, Köpenhamn, 1976-1982.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast)