Stäng fönster Ystad kn, GLEMMINGE 155:1 GLEMMINGE KYRKA

Kyrkomiljön
Glemminge är en medeltida socken och det äldsta kända belägget härstammar från 1334. Glemminge kyrka är belägen i Glemmingebro strax öster om landsvägen mellan Ystad och Simrishamn. Området är fornlämningsrikt med stenåldersboplatser och bronsåldershögar, vilket vittnar om en lång bosättningskontinuitet och i kyrkogårdsmuren finns en inmurad runsten. I början av 1800-talet bestod byn av ett 30-tal gårdar, men vid enskiftet 1807 flyttade flera gårdar ut ur bykärnan.

Ystad-Gärsnäs järnväg anlades 1893–1894 med huvudsakligt syfte att transportera betor till sockerfabriken i Köpingebro och en station förlades strax söder om kyrkbyn och ett nytt samhälle växte upp runt stationen och fick namnet Glemmingebro. Glemmingebro består idag av dessa två bybildningar som vuxit samman till ett samhälle, men med en kvarvarande äldre karaktär i norr och senare bebyggelse runt stationsområdet. Den f d prästgården är belägen sydöst om kyrkan med huvudbyggnad uppförd 1826. Öster om den äldre kyrkogården och söder om den nya finns en f d skolbyggnad från 1920.

Glemminge kyrkoanläggning är belägen inom fornlämningsområdet Glemminge 38:1, Glemminge bytomt, runstenen i östra kyrkogårdsmuren är registrerad som Glemminge 2:1 och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen. Glemminge kyrkomiljö ingår i ett område utmed väg 9, ett s k kulturmiljöstråk som är utvärderat som Särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogram för Skåne, framtaget av Länsstyrelsen.

Kyrkogård
Kyrkogården består av två delar, den äldre runt kyrkan och en 1946 anlagd kyrkogård öster om Trumlevägen. Den äldsta kyrkogården utgörs av dagens östligaste delar. Den har utvidgats i omgångar, sannolikt utvidgades den mot landsvägen i väster i samband med att kyrkan nyuppfördes år 1900. Huvudentrén till kyrkogården är från landsvägen i väster genom smidesgrindar med separat gånggrind, men ingångar finns även i öster samt i norr. Den norra öppningen har en enkelgrind i smide mellan kraftiga grindstolpar samt trappsteg av äldre gravhällar. Från huvudentrén i väster till entrén i öster går en gång kantad av hamlade lindar. Kyrkogården omges av en vitputsad äldre stenmur avtäckt med kalkstenshällar. I den norra muren finns äldre gravhällar ingjutna och i den östra delen finns en inmurad runsten. Runstenens text har ansetts ha koppling till Tosterups slott. Kyrkogården är indelad i fem kvarter och domineras av grusade gångar och grusade gravplatser med buxbomsomgärdning samt en del med stenram eller järnstaket. Gravplatsernas titlar vittnar om att socknen har varit en utpräglad jordsbrukssocken, men flera titlar speglar även det expanderade stationssamhällets nya funktioner.

Den nya kyrkogården anlades 1946 öster om den äldre kyrkogården på en avstyckning från Klockarebostället och inramas av en vitputsad betongmur. Ingången är från väster genom smidesgrindar.

Byggnader på kyrkogården
På den gamla kyrkogården finns i det sydöstra hörnet en äldre ekonomibyggnad med tre större portar mot gatan i öster. Byggnaden, som har innehållit bårhus och kyrkstall, är uppförd av natursten med utdragna vitputsade fogar samt gavelrösten och omfattningar i tegel under sadeltak täckt av enkupigt tegel. Delar av byggnaden är väldigt ålderdomliga. Väster om bårhuset finns en ovanligt utformad tegelbyggnad innehållande avträden. En ekonomibyggnad, sannolikt från 1940-talet, finns även på den nya kyrkogården.

Regionmuseet Kristianstad upprättade 2015 en vård- och underhållsplan för Glemminge kyrkogård, i vilken finns en detaljerad beskrivning och historik av kyrkogården.

Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadområdets medeltid. 1989.
Bevarandeprogram för byar i Ystads kommun, 1985.
Malmström, Krister. Kyrkornas arkitekter. Förteckning över kyrkoarkitekter verksamma inom Svenska kyrkan 1860–1930. Raä 1991.
Underhållsplan för Glemminge kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2006-10-23.
Vård- och underhållsplan för Glemminge kyrkogård, Regionmuseet Kristianstad. Rapport 2015:28.