Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 11:1 TYNNEREDS KYRKA

Beskrivning
Tynnereds kyrka ligger vid Skattegårdsvägen i södra Tynnered. Bebyggelsen i området runt kyrkan består främst av flerfamiljshus.

Kyrkoanläggningen är placerad på en liten kulle och består av kyrkan, sammanbyggd med församlingslokaler, en fristående expeditionsbyggnad och ett klocktorn. Byggnaderna är grupperade kring en gård på toppen av kullen. Kyrkotomten runt anläggningen är en naturtomt utan tydliga avgränsningar mot omgivningen.

BYGGNADERNA är individuellt utformade, med olika taktyper och fönstersättning. Det röda teglet, taken i fasadliv och de många koppardetaljerna förenar dem, liksom en viss slutenhet. De olika funktionerna går att avläsa i exteriören.

Kyrkan och församlingslokalerna är byggda i vinkel. Kyrkan ligger längst i väster och församlingslokalerna sträcker sig längs den norra sidan av tomten. Expeditionsbyggnaden, som även inrymmer en förskola, sluter gården åt öster. I söder står klocktornet.

Kyrkan är tydligt framträdande, dels genom att den är högre än resten av byggnaderna och dels genom att den har ett sadeltak, medan övriga tak är platta.

KLOCKSTAPELN är ungefär jämnhög med kyrkans högsta parti åt väster och har tegelgavlar med slitsar, samt ett spjälverk med lodräta svarta bjälkar däremellan. De tre KLOCKORNA är gjutna av AB M & E Ohlssons klockgjuteri i Ystad.

INNERGÅRDEN har en avskild, fridfull karaktär. De omgärdande fasaderna präglas av slutenhet och platsen har en enkel, dekorativ stil. Gården sluttar åt öster och är terrasserad i kantiga vågformer med flacka, asfalterade och stenkantade plan. Trappan flankeras av upphöjda planteringar i "lådor" med tegel nedtill, huggen sten upptill och kopparskoning däremellan. Längs gårdens norra sida, mellan vapenhuset och församlingshemmet, finns en gång under ett arkadliknande skärmtak. Marktegel återkommer på flera ställen, i gångar, trappor och som kant runt asfalterade ytor.

TOMTEN är en kuperad naturtomt, där berget går i dagen på många ställen. Vegetationen runt kyrkoanläggningen består av öppna gräsytor, buskage och några lövträd. Söder om expeditionsbyggnaden finns en lekplats, innanför ett enkelt staket.

Se även "storstadsinventeringens" område "Göteborg, Tynnered, kv Slagan, Tynnereds kyrka" http://www.bebyggelseregistret.raa.se/omrade_desc.asp?id=776&inv=934&depth=1