Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 18:5 VÅRFRUKYRKAN

ANLÄGGNING

Vårfrukyrkan ligger på ett litet bergsparti öster om Runstavsgatan i Kortedala. Väster om kyrkan ligger ett särpräglat område med flerbostadshus vid Gregorianska gatan/Julianska gatan. Området består av en grupp om fem punkthus med trekantig planform, omgivna av en mjukt svängd yttre "mur" av tegellängor i fyra våningar. Husen uppfördes 1956.

KYRKOANLÄGGNINGEN består av kyrka och församlingslokaler, samlade i ett byggnadskomplex, samt en fristående klockstapel och kyrkotomt. Hela anläggningen domineras av byggnadsmaterialet, som består av platsgjutna betongelement där ballastmaterialet frilagts genom blästring.

KYRKOTOMTEN är kuperad, med de högsta partierna mot öster, och berget går i dagen på flera ställen. Tomten går samman med det angränsande naturområdet utan synlig gräns. VÄXTLIGHETEN består av gräsbesådda ytor, uppvuxna träd, samt en del planteringar och buskage. Tomten är delvis terrasserad med stödmurar och stora planteringskärl i betong med frilagd ballast. På den västra (lägsta) delen av tomten, närmast Runstavsgatan, ligger en asfalterad parkeringsplats. Från parkeringen når man entrén till församlingslokalerna, samt en trappa och en sluttande väg upp till kyrkplanen. Gångsystemet vid och runt kyrkan är till största delarna asfalterat.

KYRKOPLANEN ligger en bit upp i sluttningen, i nivå med församlingslokalernas andra våning. Vid planen, som även fungerar som en liten parkering, finns planteringar och sittbänkar. Entrén in till vapenhuset sker genom en dörr i kyrkans norra fasad. Den fristående KLOCKSTAPELN står strax norr om entrén. Den är uppförd med väggar av gjutna betongskivor med frilagd ballast. Klockorna hänger bakom ett gallerverk av brunfärgade stående träribbor.

Kyrkan och FÖRSAMLINGSLOKALERNA ligger i två sammanbyggda huskroppar där själva kyrkobyggnaden ligger i väst-östlig riktning och församlingslokalerna i nord-sydlig.
De olika verksamheterna är tydligt avläsbara i byggnadens exteriör. Kyrkans tak och klockstapeln reser sig över resten av anläggningen, medan kyrkans administrativa verksamheter är inhysta bakom en mer lågmäld fasad.

Se även materialet från "Storstadsprojektet Göteborg, Kortedala och Kviberg", området
"Göteborg, Kortedala, kv Dricksglaset, Vårfrukyrkan" http://www.bebyggelseregistret.raa.se/omrade_desc.asp?id=61&inv=188&depth=6 .