Stäng fönster Tjörn kn, SIBRÄCKA 1:15 STENKYRKA KYRKA

Beskrivning
Terrängen där STENKYRKA KYRKOGÅRD är belägen är mycket kuperad. Kyrkan ligger i norra delen av kyrkogårdens äldre del. En del gravar ligger på norrsidan, men merparten ligger i söder. Kyrkan ligger också på kyrkogårdens högsta del, och kyrkogården sluttar därför brant ner från kyrkan åt både norr och söder, och även åt öster. Kyrkogården är i stort sett omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Ingångar finns i norr, invid en brant uppfartsväg, och i sydöst, nere vid den landsväg som passerar förbi nedanför kyrkokullens östsida. På ömse sidorna om ingångarna finns grindstolpar av sten. På norrsidan är vägen fram till kyrkan asfalterad som körväg, och på sydsidan är gångarna grusade. En huvudgång leder på sydsidan upp till kyrkans sydport.

Kyrkogårdens äldsta parti, närmast kyrkan och sannolikt på södra sidan, har medeltida ursprung. Detta har successivt utvidgats, den yngsta utvidgningen i direkt anslutning till äldsta kyrkogården skedde 1936. Gränsen mellan denna del och den äldre delen kan fortfarande ses som en stödmur med nivåskillnad inne på kyrkogården.

Gravarna ligger tätt i de sluttande gräsbevuxna kvarteren, och de flesta har ram. De många höga och halvhöga gravvårdarna i kvarteren närmast kyrkan skapar karaktär åt dessa delar. Vid bergknallen öster om kyrkan står flera äldre gravhällar lutade, från tidigt 1800-tal och möjligen också 1700-talet. Några mer anmärkningsvärda gravplatser finns också ute i gravkvarteren.

EN YNGRE DEL ligger sydöst om den äldre, på andra sidan landsvägen. Denna del är invigd 1956. Den är även den omgärdad av en gråstensmur, men har lägre gravvårdar som inte heller ligger lika tätt som på den äldre delen. Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter med rygghäckar. Öster om denna del finns en utvidgning från 1980-tal.

Ett BÅRHUS ligger i slänten nordväst om kyrkan. Vitputsade väggar och tegeltäckt sadeltak. Byggt 1981. En EKONOMIBYGGNAD ligger i sluttningen sydöst och nedanför kyrkan, även det vitputsat, med pyramidformat tak under rött tegel. Uppförd under 1950- eller 1960-tal som bårhus, ombyggt till nuvarande funktion 1981.