Stäng fönster Tranås kn, HÅLAVEDEN 2:3 HOLAVEDSKAPELLET

Beskrivning
Holavedskapellet och Skogskyrkogården är belägna strax söder om samhället, vid västra sidan av Östra Holavedsvägen. Kyrkogården är belägen ett stycke upp i en kuperad skogsbacke, rik på flyttblock och högstammiga tallar. Mellan kyrkogård och väg är en asfalterad parkering som åt norr begränsas av en rad med popplar.

Kyrkogården
Den rektangulära kyrkogården har en plan yta utom i nordost där terrängen stiger kraftigt med naturmark. Den är utlagd nordväst-sydost. Kyrkogården omges av en vällagd kallmur av kilad och tuktad granit i skalkonstruktion, på krönet beväxt med mossa. Muren har två ingångar, huvudingången i öster och en ingång i norr. Huvudingången flankeras av höga pelare av kilad och tuktad granit med krönande smideskors. Mellan dessa sitter en tvådelad smidesgrind med årtalet 1952. Norra ingången har ett enklare utförande med tuktade granitstolpar som bär en tvådelad smidesgrind av liknande utformning som den östra. Denna är nytillverkad efter äldre förlaga eftersom originalet stals för några år sedan.

Kapellet är beläget på kyrkogårdens nordvästra del med porten i linje med kyrkogårdsentrén. På bergsklacken i nordost står en klockstapel. Denna kulle har åt gången i söder en kallmurad stödmur. I sydöstra hörnet är en enkel ekonomibyggnad. Mellan kapell och ingångar är två asfalterade gångar, i övrigt har kyrkogården ett fåtal grusgångar utlagda i räta vinklar. Ursprungligen fanns gångar av råbruten kalksten mellan gravraderna. (se foto s. 21). Gravkvarteren utgörs av gräsytor med raka nord-sydliga rader av låga vårdar med rygghäck av idegran och nypon. I sydväst är några rader med gravvårdar som är vinklade mer rakt österut. I öster och nordväst är mindre naturytor med urngravar och små vårdar av rundade naturstenar. I dessa delar är några björkar sparade. Naturområdet med stapeln är beväxt med ett par äldre tallar och enar. I slänten väster om stapeln är en liten minneslund med vattenspegel.