Stäng fönster Ystad kn, ÖJA 35:1 ÖJA KYRKA

Kyrkomiljön
Öja är en medeltida socken och omnämns i de skriftliga källorna som Öyia 1334, en huvudgård är känd i kyrkbyn från 1348. Den verkar ha mist funktioner och status under senmedeltiden. I forskningsprojektet By, huvudgård och kyrka, studier i Ystadsområdets medeltid har det utifrån lantmäterihandlingar tolkats som att en storgård kan varit belägen väster om kyrkan och senare delats i två lika stora hälfter. Öja gård köptes 1846 av lagmannen Tage Ludvig Sylvan som uppförde en påkostad slottsliknande byggnad, ritad av den danske arkitekten Ferdinand Meldahl och omgiven av en stor park väster om kyrkan. Huvudbyggnad stod och förföll under många år och revs slutligen år 2002. I en av gårdens ekonomibyggnader drivs idag Öja krog med event och konserter.

Öja kyrka är högt belägen strax nordost om Ystad i ett öppet svagt kuperat jordbrukslandskap. Av det äldre kartmaterialet framgår att kyrkan låg som en solitär söder om byn, som hade formen av en radby utmed vägen norrut. Kyrkan nås via en lång allé från vägen i norr. På andra sidan vägen ligger en före detta skolbyggnad, uppförd 1917.

Öja kyrkoanläggning är belägen inom fornlämningsområdet Öja 15:1, Öja bytomt och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen.

Kyrkogård
Huvudingången till kyrkan och kyrkogården är från den allékantade uppfartsvägen i norr. En gjutjärnsgrind i nygotik leder in till kyrkogårdens norra sida. En liknande grind finns även på västra sida och leder mot Öja gård. Kyrkogården omgärdas av en låg mur med kakstensavtäckning samt en häck. Marken närmast kyrkan är grusad, liksom gångar och flera av gravplatserna som är försedda med stenramar eller buxbomsomgärdning. Gravplatserna dominerar på södra sidan och avskiljs där av rygghäckar. Dominerade titlar på gravstenarna är lantbrukare, men även ett flertal gravplatser med trädgårdsmästare förekommer. Det vittnar om att Öja socken varit en utpräglad jordbrukssocken, men också har och har haft ett flertal handelsträdgårdar.

Byggnader på kyrkogården
Vid kyrkogårdens nordvästra hörn finns en byggnad med putsade fasader, innehållande bland annat förråd och WC.

Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadsområdets medeltid. 1989.
Isberg, Henning A. (red), Ljunits och Herrestads skolor under 100 år. Ljunits och Herrestads hembygdsförening, 1943.
Isberg, Henning A., Herrestads härad, Strövtåg. 1981.
Isberg, Henning A., Mellan åarna. 1986.