Stäng fönster Stockholm kn, FÖRKUNNELSEN 1 FRUÄNGENS KYRKA (FRUÄNGENS KYRKSAL)

Beskrivning
Fruängens kyrka eller Vårfrukyrkan med församlingslokaler är belägen i östra delen av Fruängens centrum - den ena hälften av anläggningen är hopbyggd med den centrumbyggnad som innehåller bibliotek. Det ursprungliga församlingshuset från början av 1960-talet är uppfört i två byggnader åtskilda av en gångväg mot sydöstra delarna av stadsdelen. Mot gångvägen leder de ursprungliga entréerna och marken är mellan husen belagd med smågatsten vid sidan av två parkeringsytor som istället är belagda med kullersten. Vid fasaderna finns gräsplättar och vid den västra byggnaden finns rabatter och några tujor.

VÄSTRA DELEN: en smal asfalterad gång leder från gångvägen, söder om byggnaden och passerar en omsluten gård mot vilken kontorsum vetter. Avgränsningen av gården görs med en mönstremurad tegelvägg som är en förlängning i fasaden. I nedre delen av muren finns vertikala gluggar. En svart smidesgrind leder in till gården som är belagd med betongplattor med frilagd ballast och en rekatangulär damm har insida klädd med kullersten. Mot Fruängsgatan sluttar den grästäckta marken och liksom mot Ellen Keys gata växer här roshäckar.

Väster om byggnaden avdelas markytan av en från grannbyggnaden framspringande mur av mönstermurat rött tegel som kröns av koppar. Nedanför muren gradänger med träbänkar mot en gatstensbelagd yta i hushörnet. Gradängerna vetter mot en öppen spis i fasadliv.

ÖSTRA DELEN: Norr om byggnaden finns en allé med lövträd och lövträdsraden fortsätter runt kyrkobyggnaden fram till Fruängsgatan. En smal gång med smågatsten leder in till kransgång och en bredare gång med storgatsten och gräs möjliggör passage till en kringbyggd gård i anläggningens sydöstra hörn. En galvad stålgrind täcker öppningen mellan den nybyggda kyrkobyggnaden och muren som omgärdar gården - av samma mönstermurade tegel som den västra gårdens. En smidesgrind av samma typ leder in från väster. Marken på innergården är till största delen grästäckt men här står också några träd.

Till en källarentré i västfasaden leder en svängd gång i ett schakt med höga granitmurar krönta av svarta smidesstaket.