Stäng fönster Tjörn kn, RÖNNÄNG 1:383 RÖNNÄNGS KYRKA

Beskrivning
RÖNNÄNGS KYRKA ligger ungefär i mitten av kyrkogårdens äldsta del, vilken är relativt smal, så att kyrkan upptar det mittersta partiet, och gravar finns öster respektive väster om kyrkan. Kyrkogården är omgärdad av en stenmur, med ingångar genom galvaniserade smidesgrindar mellan putsade och profilerade grindstolpar på norrsidan, dessutom genom enklare ingångar i öster och i söder (vid församlingshemmet). Kyrkogården är utvidgad i terrasser åt väster på 1940-talet. Även dessa delar är omgärdade av stenmur, som dessutom fungerar som stödmur för höjdskillnaderna. Stentrappor leder inne på kyrkogården mellan de lika terrasserna. Innanför muren växer bl a hamlade oxelträd, längs terrasskanterna tuktade häckar.

I kvarteren på den äldsta delen, närmast kyrkan, ligger gravarna tätt, oftast med ram, och förhållandevis många har också höga eller halvhöga vårdar. Lägra gravvårdar i den yngre delen.

Närmast söder om kyrkans torn finns några äldre gravvårdar, bl a en tumba av kalksten. Dessutom några gravvårdar och gravhällar av skiffer. Alla dessa äldre gravvårdar är från tidiga 1800-talet. På kyrkans norrsida står en minnesvård över hädangångna sjöfarare, från 1960.

Kyrkogårdens äldsta del är jämnårig med kyrkan, invigd 17 mars 1795. Den förste som begravdes här skall vara en Ale-bo, troligen en snickare vid kyrkobygget.

Norr om kyrkogården, på andra sidan vägen, ligger en EKONOMIBYGGNAD från 1969, tillbyggd 1974. Söder om kyrkogården ligger ett FÖRSAMLINGSHEM, modernt.

Eftersom det inte finns mer ytor i anslutning till kyrkogården, har 1968 en yngre begravningsplats fått anläggas i en svagt västsluttande dalgång ca 150 meter nordväst om kyrkan. Invid denna nyare del ligger också ett BÅRHUS. Ytterligare en begravningsplats finns i Trolldalen, ca 1,5 km nordväst om kyrkplatsen. Den är anlagd 1952.