Stäng fönster Falköping kn, RANTEN 1:12 FALKÖPINGS JÄRNVÄGSSTATION

Beskrivning
Stationskomplex uppfört 1934-35 efter ritningar av SJ:s nytillträdde chefsarkitekt Birger Jonson, som ersatte ett äldre stationshus från 1858 då västra stambanans sträckning nådde Falköping. Stationen var den första i landet som utfördes i renodlad funktionalistisk stil och karaktäriseras av asymmetriskt uppbyggda, långsträckta och ljust putsade fasader, fönsterplacering i grupper om tre, flackt tak samt en markerad entré och vestibul. Byggnadernas stomme utgörs huvudsakligen av armerad betong. Hela anläggningen putsrenoverades 1990-91 och fick då en rivputs med glimmer och den gräddvita kulör den har idag. Dessvärre målades husen om snart därefter, varvid strukturen ändrades. Ursprungligen hade huset en terrasitputs med inblandning av glimmer och mera i en svagt gulgrön ton.
Väntsalen med kalkstensgolv och originalsoffor är den enda lokal i byggnaden som är jämförelsevis välbevarad. Karakteristiskt är väntsalens, eller vestibulens, stora fönster av järn och glas mot spåren. Vid renoveringen 1990-91 nytillverkades också stål- och glasdörrarna mot gatan, efter förebild av de ursprungliga som länge varit undanställda. Partiet vid Pressbyråkiosken har under åren byggts om flera gånger. Till Falköping central är en byggnad sammanbyggd norr om stationshuset för Postverkets posthantering, numera med annan användning. Till stationen hör även ett f.d. ställverk, uppfört i samma stil. Marken framför stationshuset är belagt med gatsten. Till närmiljön hör även det välbevarade Rantens Hotell, som uppfördes i samband med anläggandet av det första stationshuset.