Stäng fönster Falköping kn, MÖSSEBERG 47:10 M.FL. MÖSSEBERGS KURANSTALT

Beskrivning
Mössebergsparken är det samlade namnet för den sammanhållna byggnads- och parkmiljö som utgör Mössebergs kuranstalt. Parkområdet sträcker sig från Danska vägen och längs bergets sluttning upp till utsiktstornet på bergets högplatå. Området nedanför den skogklädda branten som leder upp till högplatån är ett öppet parkområde av stora gräsytor med spridda träd och ett trettiotal byggnader, varav ett tiotal mindre villor i schweizerstil (snickarglädjestil).

Parken avgränsas av Lidgatan i sydväst och Svandammsvägen i nordost. Byggnadsminnets skyddsområde når upp till kanten av Mössebergs högplatå. Utanför området mot väster ligger en kägelbana från omkring 1910 som också tillhör kurortsanläggningen och byggnadsminnet, detsamma gäller utsiktstornet på högplatån.

Sydost om tornet låg det äldsta sanatoriet Bredablick från 1885, nu rivet och ersatt med en ny restaurangbyggnad med samma namn. Från denna plats löper en zig-zag väg ned mot parken, här färdades när det begav sig kurortsgästerna i häst och vagn upp- och nedför berget.

När man som besökare omkring 1920 anlände till kurorten via hästskjuts från järnvägsstationen passerade man i korsningen Mössebergsgatan-Danska vägen kurortens gamla restaurangbyggnad på vänster hand (numera riven och ersatt av flerbostadshus). Man passerade sedan mellan de båda grindstugorna, som tillsammans med ett stängsel inhägnade parken sedan 1917, och fortsatte in längs uppfartens allé i Mössebergsgatans förlängning.

På vänster hand hade man då kurorts-"bolagsvillan" från omkring 1880-90, sedan 1970-talet vandrarhem (detta ligger utanför byggnadsminnet). På höger hand hade man Svandammsvägen med villor och kurortens stallbyggnad (kurorten hade omfattande hästskjutsverksamhet samt bedrev jordbruk på sina ägor). Där uppfarten delar sig har man rakt fram det fd badhuset från 1872, uppfört på grunderna av det första badhuset från 1867 som brann ner 1871. Det hus som finns idag utgör badhusets mittparti,"societetsvillan" som inrymde sällskapslokaler, idag är exteriören kraftigt förenklad. Badhuslokalerna låg i byggnadens flyglar som rivits under senare delen av 1900-talet, detsamma gäller ett kapell på husets baksida. Det mesta av den övriga bebyggelsen finnsk kvar än idag.

Mellan societetsvillan och vandrarhemmet ligger en av två svandammar samt en tennisbana. Ett litet hus intill tennisbanan var ursprungligen förvaringsbod för tennisrackets och annan parkutrustning men har också tjänat som bårhus. Idag är den omklädningsrum. Till höger om societetsvillan ligger ett större hus med de gamla skylttexterna "kamrerare" och "överläkare" på fasaden. Detta var överläkarens mottagning och kontor för kurortens kamrer där gästerna skrev in sig och betalade sina avgifter, huset inrymde också gymnastiksalar. På senare tid har huset varit lokal för länk-rörelsen och nu är den kurortens konferenslokal. Intill står en mindre byggnad som var underläkarens mottagning och laboratorium, idag privatbostad.

I det öppna gräsklädda parkområdet i sluttningen ovanför ligger ett tiotal villor utspridda, dessa inrymde gästrum som hyrdes ut till kurortsbesökarna, idag är de flesta privatbostäder. Den närmaste, "apoteksvillan" var först apotek men byggdes 1910 om till "inhalatorium", en behandlingslokal för personer med astma och bronkit. Flera av villorna utanför byggnadsminnesområdet längs Svandammsvägen och Lidgatan har också anknytning till kurorten genom uthyrning av gästrum, ett hus har varit postkontor och ett annat lasarett i betydelsen boende för mindre bemedlade kurortsbesökare.

I parkens norra del ligger det storslagna kurortshotellet, eller "Vintersanatoriet" , en träbyggnad i tre våningar bestående av den södra delen "Nya Villan" byggd 1902, tillbyggd mot nordost 1907 med en lika stor byggnad. Husen inrymmer bl a ett 70-tal gästrum, magnifika sällskapssalonger med inredningar och möblemang i exklusiv jugendstil, samt från början även olika behandlingsrum.
Bakom vintersanatoriet ligger kurortsverksamhetens mer sentida tillskott i form av en låg behandlingsbyggnad från 1976 och den nya bad- och behandlingsbyggnaden om fem våningar ritad av Gunnar Werner. Ett stycke mot nordost ligger en större trävilla som fungerar som hotellannex samt ytterligare en mindre villa. Väster om de nya behandlingsbyggnaderna ligger Hasselbacken, en lusthusbetonad kaffeserveringspaviljong som uppfördes samtidigt med sanatoriebyggnaden i början av 1900-talet. Längre bort mot sydväst ligger dr Odenius överläkarvilla från 1920-talet, idag inrymmande kontor. I sydvästra delen av parken finns också en vattenreservoar som byggdes redan på 1870-talet för badhusets behov.