Stäng fönster Lysekil kn, SVEE 1:10 HÄRNÄSETS FOLKETS HUS

Beskrivning
På Härnäset mot Åbyfjorden mellan Urshultsberget och Vrångudden ligger Fågelviken. Här har stenhuggerinäringen på Härnäset från 1800-talets sista decennier haft ett centrum fram till 1957 då Eds stenbrott i Urshultsberget lades ner. Från brottet gick ett eldrivet lok med vagnar som körde stenen till en utskeppningskaj. Bebyggelsen i Fågelviken är särskilt intressant därför att husen är bolagsbyggda och bildar en medvetet planerad miljö. Nära den stora vägen mot Slävik ligger Härnäsets Folkets hus, uppfört 1907. Härnäsets Folkets hus har utgjort en samlande punkt för det stora antal stenarbetare som hade sin utkomst vid olika brott på Härnäset fram till näringens kris på 1930-talet. Byggnaden ingår i en större bebyggelsemiljö som även omfattar bl a arbetarbostäder och disponentbostad.

Härnäsets Folkets hus är klädd med gulmålad locklistpanel och taket är täckt med enkupigt tegel. Grunden av huggen granit anlades av medlemmarna i avdelningen. Mellan byggnaden och vägen finns en gräsplan som tidigare varit genomkorsad med grusgångar. På gräsplanen finns en minnessten som vänder sig mot vägen. Stenen minner om den s k "Vinbräckastrejken" och restes av stenhuggarteatern 1990.