Stäng fönster Mark kn, GENERATORN 1 M.FL. RYDALS INDUSTRI

Beskrivning
Bebyggelsen utmed bruksgatan härstammar huvudsakligen från 1870-1910-talen och omfattar bl a den f d disponentbostaden (från 1850-talet) och ett flertal arbetarbostäder uppförda i tvåplan. Mycket speciellt för miljön är den vita färgsättningen där sannolikt dom närliggande vitmålade förläggargårdarna utgjort förebild. Utmed bruksgatan återfinns även bl a ett skolhus samt Rydals minuthandel. Norr om bruksmiljön ligger den äldre förläggargården "Ryds gård". År 1917 utbyggdes samhället med ett egnahemsområde "Svalan" söderut och 1916 uppfördes den första bostadsbebyggelsen väster om Viskan. År 1951 byggdes det första och enda av de planerade "Stjärnhusen". Stjärnhusen skulle ersätta arbetarbostäderna längs bruksgatan men dessa kom emellertid aldrig att rivas. Stjärnhuset är i sig "unikt" då som ett exempel på en satsning som kom av sig. År 1985 började Marks kommun etablera ett för Sverige unikt museiprojekt i Rydal, med ett "arbetande textilmuseum". Visningar för allmänheten av spinneriets produktionsmiljö är ryggraden i museiverksamheten. Inom området återfinns ett röse och en stensättning, (raä 78) samt en minnessten till minne av grundläggaren Sven Eriksson. (raä 5)