Stäng fönster Mariestad kn, SVANEN 3 ZACHAUSKA GÅRDEN

Beskrivning
Kvarteret Svanen är beläget i västra delen av stadsdelen Trädgården, med dess västra sida gränsande direkt till Tidan, mitt emot länsresidenset Marieholm. Längs ån löper en skoning av sten med en angöringsplats för mindre båtar. Mellan skoningen och byggnaderna närmast vattnet finns en smal remsa med gräs och buskar.

Kvarteret omges i norr av Trädgårdsgatan, i öster av Västra Skolgatan och i söder av Magasinsgatan. Angränsande bebyggelse vid Trädgårdsgatan och Västra Skolgatan är huvudsakligen helt modern och tillkommen omkring 1980 och framåt. I söder ligger Trädgårdsskolan, vars byggnader är uppförda i flera etapper under 1800-talet och 1910-talet.

Kvarteret Svanen upptas av den s k Zackauska gården, som med byggnader och trädgård utgör kvarterets hela yta. I den norra hälften ligger huvudbyggnaden av sten i en halv våning med huvudfasad mot Västra Skolgatan. Som flygel längs Trädgårdsgatan står ett reveterat timmerhus i två våningar med en numera inbyggd svalgång eller loftgång mot gårdssidan. Omedelbart söder om detta hus ligger, i likhet med det föregående med en gavel mot Tidan, ett reveterat timmerhus i en våning. Gårdsplanen avgränsas från trädgården dels av ett nytt staket som ersatt ett tidigare plank, dels av ett mindre nybyggt gårdshus med tvättstuga som ersatt ett äldre uthus med träpanel och tegeltak. Gården har i början av 1990-talet stensatts med kullersten och gångplattor av topphyvlad kalksten från Öland. Gårdsplanen avgränsas mot Trädgårdsgatan av ett plank med port från samma tid.

Trädgården, som upptar den södra hälften av kvarteret, bebyggdes 1991 längs Magasinsgatan med ett bostadhus i två och en halv våning. Mellan 1917 då en byggnad i kvarterets sydöstra del som rymde Gullbergs charkuterifabrik revs, och nybyggnaden 1991, var hela södra delen av kvarteret trädgård, i sin helhet gräsbevuxen med gångar lagda med stenplattor. I trädgården växte förutom prydnadsväxterna Syrén, Rosenhäger, Poppel, Hagtorn och Lind, vilken senare planterats som en berså, även fruktträd och bärbuskar. Av fruktträden kan nämnas Päron, Plommon, Astrakan och Åkerö, av bären Klarbär Körsbär, Vinbär, Hallon och Krusbär. Efter byggnadsarbetena är dock de flesta träd i trädgården borta och marken omplanerad. Trädgården är längs Västra Skolgatan och Magasinsgatan inhägnad av dels ett nytt staket av trä (som ersatt ett äldre), dels av en äldre stenmur (delvis borttagen då det nya bostadshuset byggdes).